لوله کاروگیت
قیمت لوله کاروگیت
فهرست مطالب

تاریخ بروزرسانی سه شنبه ۱۴۰۳/۰۸/۱۵

قیمت لوله کاروگیت بر اساس وزن و سایز قیمت گذاری می شود. معمولا قیمت هر یک کیلوگرم لوله کاروگیت با توجه به سایز آن چیزی حدود 60,000 هزار تومان الی 13 میلیون تومان می باشد.
قیمت لوله کاروگیت
قیمت لوله کاروگیت سبک هر یک متر قیمت لوله کاروگیت سنگین هر یک متر

سایز 110 میلیمتر (4 اینچ) 

ناموجود

سایز 110 میلیمتر (4 اینچ) 60,000 تومان 
سایز 125 میلیمتر (5 اینچ)  ناموجود سایز 125 میلیمتر (5 اینچ)  90,000 تومان 
سایز 160 میلیمتر (6 اینچ)  ناموجود سایز 160 میلیمتر (6 اینچ)  114,000 تومان 
سایز 200 میلیمتر (8 اینچ)  120,000 تومان  سایز 200 میلیمتر (8 اینچ) 150,000 تومان 
سایز 250 میلیمتر (10 اینچ) 180,000 تومان  سایز 250 میلیمتر (10 اینچ) 222,000 تومان 
سایز 315 میلیمتر (12 اینچ) 300,000 تومان  سایز 315 میلیمتر (12 اینچ) 360,000 تومان 
سایز 400 میلیمتر (16 اینچ) 450,000 تومان  سایز 400 میلیمتر (16 اینچ) 570,000 تومان 
سایز 500 میلیمتر (20 اینچ) 750,000 تومان  سایز 500 میلیمتر (20 اینچ) 870,000 تومان 
سایز 600 میلیمتر (24 اینچ)  1,050,000 تومان  سایز 600 میلیمتر (24 اینچ) 1,200,000 تومان 
سایز 700 میلیمتر (28 اینچ)  1,440,000 تومان  سایز 700 میلیمتر (28 اینچ) 1,680,000 تومان 
سایز 800 میلیمتر (32 اینچ)  2,040,000 تومان  سایز 800 میلیمتر (32 اینچ) 2,280,000 تومان 
سایز 1000 میلیمتر (40 اینچ) 2,820,000 تومان  سایز 1000 میلیمتر (40 اینچ) 3,480,000 تومان 
سایز 1200 میلیمتر (48 اینچ) 4,500,000 تومان  سایز 1200 میلیمتر (48 اینچ) 5,520,000 تومان 
سایز 1400 میلیمتر (56 اینچ)  6,600,000 تومان  سایز 1400 میلیمتر (56 اینچ) 7,800,000 تومان 
سایز 1600 میلیمتر (64 اینچ)  7,800,000 تومان  سایز 1600 میلیمتر (64 اینچ) 9,600,000 تومان 
سایز 1800 میلیمتر (72 اینچ) 9,600,000 تومان  سایز 1800 میلیمتر (72 اینچ)  10,800,000
سایز 2000  میلیمتر (80 اینچ) 13,200,000 تومان  سایز 2000  میلیمتر (80 اینچ)  ناموجود

جهت دریافت لیست قیمت کامل لوله کاروگیت و مشاوره رایگان قبل از خرید حتما با ما تماس بگیرید.

اتصالات کاروگیت
اتصالات کاروگیت

دربارۀ لولۀ کاروگیت بیشتر بدانید

راه‌اندازی سیستم لوله‌کشی باید با تحقیق و اطلاعات کافی انجام شود تا شما را از دردسر تعویض و تعمیر لوله‌ها نجات دهد. به دلیل آنکه لوله‌ها در عمق زمین قرار داده می‌شوند، تعویض و تعمیر آنها کار ساده‌ای نیست و چنانچه بدون اطلاعات کافی سیستمی را راه‌اندازی کنیم که لوله‌های آن مناسب آن شرایط جغرافیایی و محیطی نباشد و یا کاربرد آن متفاوت باشد، ممکن است هزینه‌های سنگینی را متحمل شویم. برای مثال لوله‌ای که در اعماق زمین نصب می‌شود حتما باید طول عمر بالایی داشته باشد و قابلیت تحمل فشارهای وارده از سمت لایه‌های زمین را نیز دارا باشد. لوله‌های دو جداره کاروگیت از جمله لوله‌های پرطرفداری هستند که بیشتر در صنعت فاضلاب کاربرد داشته‌اند اما مزایای منحصر‌به‌فرد این لوله‌ها باعث شده تا استفاده از آنها در صنایع دیگری مانند ساختمان‌سازی نیز متداول شود. مزایای بیشمار و طیف گستردۀ کاربرد این لولۀ پلی‌اتیلنی، ما را بر آن داشت تا به طور مفصل در این مقاله دربارۀ لوله کاروگیت صحبت کنیم. انواع مختلف این لوله‌ها، کاربردهای آنها، عوامل موثر بر قیمت نهایی، فرآیند تولید و … از جمله مواردی هستند که در این مقاله عنوان خواهند شد.

لوله کاروگیت چیست؟

لوله‌های کاروگیت که اصطلاح انگلیسی آنها corrugated pipe است، از پلی‌اتیلن ساخته می‌شوند که پلیمر مورد استفاده در صنعت بسته‌بندی و تولید انواع پلاستیک مانند کیسه‌های پلاستیکی و … است. پلی‌اتیلن جزء پلاستیک‌های بادوام و بسیار سبک به شمار می‌آید. لوله کاروگیت ظاهر مارپیچی دارد و سطح داخلی آن زرد یا آبی رنگ است. به لوله‌های کاروگیت، لوله غیرفشاری نیز گفته می‌شود زیرا این لوله‌ها از نیروی جاذبه زمین استفاده می‌کنند تا بتوانند مواد را انتقال داده و جابجا کنند. دیواره داخلی لوله کاروگیت سخت است و همین مسئله باعث می‌شود تا از افت فشار در فاصله‌های طولانی جلوگیری شود. این ویژگی باعث می‌شود توده و ضایعات مختلف به سطوح داخلی لوله نچسبد و در نتیجه، هم لوله در درازمدت دچار گرفتگی و تجمع رسوب نمی‌شود و هم نیاز چندانی به تمیزکاری ندارد. این لوله‌ها با نیروی جاذبه زمین، سیالات را منتقل می‌کنند و دیواره داخلی سخت آنها نیز جلوی افت فشار را می‌گیرد که این دو ویژگی بسیار پراهمیت هستند. این لوله‌ها در صنعت با نام‌های دیگری نیز خوانده می‌شوند. از آن جمله میتوان به لوله آکاردئونی، لوله خرطومی فاضلاب، لوله اسپیرال مسطح، لوله پلی‌اتیلن فاضلابی شیاردار، لوله دوجداره و لوله کنگره‌ای اشاره کرد. لوله پلی‌اتیلن کاروگیت به صورت دو جداره تولید می‌شود و در واقع یکی از انواع لوله‌های پلی‌اتیلن است که از دو لایه پلی‌اتیلن تشکیل شده است. سطح خارجی این لوله‌ها برخلاف سطح داخلی آنها، مواج و کنگره‌ای است. سطح موج‌دار خارجی لوله باعث می‌شود تا این لوله بتواند مقاومت بالایی برای تحمل تمام فشارهای سطحی و زیر سطحی داشته باشد و بتواند بار زنده و مرده را در زیر زمین تحمل کند. جدارۀ بیرونی کاروگیت به شکل مارپیچی و فنری است که حلقه‌های متحدالمرکز سیاه رنگ دارد و مجموعه‌ای از شیارها بر روی سطح آن موجود است در حالیکه جدارۀ داخلی آن بدون شیار است. لوله‌های کاروگیت را معمولا از پلی‌اتیلن با چگالی بالا یا HDPE که شامل PE80، PE100 است می‌سازند و مواد پلی پروپیلن یا PVC نیز به آنها می‌افزایند. لوله‌های کاروگیت به دو دسته تقسیم می‌شوند. کاروگیت معمولی و کاروگیت اسپیرال زیرمجموعۀ لوله‎های کاروگیت هستند که کاربردهای متنوعی دارند. کاروگیت معمولی از مواد پلیمری ساخته شده و برای ساخت آنها از روش قالب‌گیری استفاده شده است و سپس به کمک پرس به یکدیگر متصل شده‌اند ولی کاروگیت اسپیرال با استفاده از دستگاهی به نام اکسترودر تولید می‌شود. جدارۀ داخلی لوله‌های اسپیرال از جنس فولاد و یا پلی‌اتیلن سنگین (پلی‌اتیلن با چگالی بالا) است که این ماده در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد. در واقع میتوان گفت که تفاوت این دو دسته فقط در شیوۀ تولید آنهاست.

مزایای لوله کاروگیت

به طور کلی دو مزیت طول عمر بالا و نصب آسان را میتوان برای تمام انواع لوله‌های کاروگیت مطرح کرد. سایر مزایای این لوله‌ها عبارت هستند از:

ضریب اصطکاک پایین

ضریب اصطکاک این لوله‌ها پایین بوده و در نتیجه مواد داخل آنها به سهولت می‌توانند حرکت کنند و جابجا شوند. اصطکاک بالا باعث می‌شود تا حرکت جسم جامد و یا سیال در داخل لوله با مشکل مواجه شده و نیاز به نیروی زیادی داشته باشد. چنانچه اصطکاک بالایی بین سطح داخلی لوله و سیال داخل آن برقرار گردد، رسوبات زیادی به مرور زمان در لوله تجمع خواهد کرد. همچنین اصطکاک بالا باعث می‌شود تا لوله با مواد جامد برخورد زیادی داشته باشد و مقاومت آن به مرور در مقابل سایش کاهش پیدا کند. کاروگیت یکی از بهترین گزینه‌هاست که با ضریب اصطکاک پایین میتوان از آن برای انتقال انواع مواد استفاده کرد.

مقاومت بالا

لوله‌های کاروگیت در مقابل عوامل خارجی مقاومت زیادی از خود نشان می‌دهند. این لوله‌ها در برابر خوردگی و مواد شیمیایی به شدت مقاوم هستند و در برابر اشعۀ ماوراء بنفش خورشید پایداری دارند. کاروگیت برعکس سایر لوله‌ها، با نور خورشید دجار واکنش نمی‌شود. مقاومت بالای این لوله باعث می‌شود که در انتقال فاضلاب شهری و صنعتی بتوان به آسانی از آن استفاده کرد.

تحمل فشارهای خارجی

قدرت تحمل این لوله‌ها بسیار بالاست و می‌توانند بار ترافیکی را تحمل کنند. به همین دلیل است که کاروگیت قابلیت مدفون شدن در اعماق زمین را دارد و در اثر فشار لایه‌های زمین دچار تخریب نمی‌شود.

انعطاف‌پذیری بالا

انعطاف‌پذیری بالای لوله کاروگیت باعث شده تا طول عمر طولانی داشته باشد و همچنین نصب آن نیز به سهولت انجام شود. انعطاف‌پذیری لوله بسیار مهم است زیرا قابلیت لوله‌ها برای انحنا و خمیدگی و تغییر شکل در حالیکه خرابی رخ ندهد و کارایی آنها نیز در سیستم لوله‌کشی افت نکند، بسیار اهمیت دارد. این لوله‌ها قابلیت چکش‌خواری دارند و در اثر ضربه، تخریب و خرد نمی‌شوند.

مقاومت بالا در برابر سایش

این لوله‌ها در برابر سایش مقاوم هستند و در مسیر سیال اصطکاک ایجاد نمی‌کنند. ضریب اصطکاک پایین این لوله به دلیل جدارۀ داخلی صیقلی است که بدون شیار طراحی می‌شود.

حمل و نقل آسان

حمل و نقل این لوله‌ها آسان است زیرا وزن آنها سبک است. مواد تشکیل‌دهندۀ کاروگیت باعث می‌شوند که این لوله وزن سنگینی نداشته باشد.

دامنه وسیع دمایی در هنگام عملکرد

این لوله‌ها توان تحمل طیف وسیعی از دما را دارند و سیالات گرم و سرد را از خود عبور می‌دهند. این لوله‌ها در سرما و گرمای شدید دچار تغییر شکل و افت کارایی نمی‌شوند.

قیمت مناسب لوله کاروگیت

این لوله‌ها قیمت مناسبی دارند و هزینه‌های اجرایی آنها نیز قابل قبول است. یکی از دلایل جایگزین شدن این لوله‌ها به جای لوله‌های فلزی و چدنی، علاوه بر ویژگی‌ها و مزیت‌هایی که ذکر شد، هزینه‌های پایین‌تر آنها در مقایسه با انواع فلزی است.

مقاومت در برابر میکروارگانیسم‌ها و جوندگان

این لوله‌ها طوری طراحی و ساخته می‌شوند که فاقد ارزش غذایی برای جوندگانی مانند موش باشند و به همین دلیل در برابر حمله آنها مقاوم هستند. حملۀ جوندگان، یکی از دلایل تخریب سایر لوله‌ها به شمار می‌آید که باعث می‌شود سیستم لوله‌کشی بارها و بارها تعمیر و یا تعویض گردد. این ویژگی خاص کاروگیت باعث می‌شود تا هزینه‌های تعویض چندبارۀ لوله‌ها نیز حذف شود.

مزایای زیست محیطی

این لوله حاوی کربن کمتری در مقایسه با سایر لوله‌هاست. حمل و نقل و نصب لوله‌های کاروگیت به دلیل محتوای کربن پایین آنها به انرژی کمتری نیاز دارد. این لوله در فرآیند ساخت و تولید، مواد سمی و آلاینده وارد محیط زیست نمی‌کند و طول عمر بالا داشته و قابل بازیافت است. پس از اینکه طول عمر مفید این لوله که معمولا بالای 50 سال است به اتمام رسید، میتوان این لوله‌ها را بازیافت کرد و از تجمع پلاستیک و زبالۀ پلاستیکی در محیط زیست پیشگیری کرد. همچنین طول عمر بالای این لوله‌ها باعث می‌شود تا نیازی به تعویض پی در پی لوله نباشد و در نتیجه کانال‌های جدید برای تعویض و جایگزینی لوله حفر نشود که این مسئله نیز به نوبۀ خود می‌تواند به حفظ پوشش گیاهی و حفظ خاک کمک کند.

انواع لوله کاروگیت

لوله‌های کاروگیت نیز مانند سایر لوله‌ها انواع مختلفی دارند که کاربرد و ویژگی‌های هرکدام از آنها منحصر‌به‌فرد است. دسته‌بندی‌های مختلفی برای این لوله‌ها وجود دارد اما برخی از مهمترین لوله‌های کاروگیت به شرح زیر هستند:

1. لوله کاروگیت پلی‌اتیلن با چگالی بالا (HDPE)

این لوله‌ها خطوط شیاردار موازی دارند که برای افزایش مقاومت لوله در مقابل جریان پرفشار هوا و مقاومت در برابر تنش طراحی شده است. چگالی پلی‌اتیلن موجود در این لوله بسیار بالاست و از این لوله‌ها به وفور برای مصرف زیرزمینی استفاده می‌شود. کاربردهای دیگر این لوله‌ها در زهکشی، فاضلاب، انتقال انواع فاضلاب خانگی و صنعتی و عفونی، ساخت پل و .. است. این لوله‌ها نیز به سه دستۀ نوع C، نوع D و نوع S تقسیم می‌شوند که هرکدام از آنها کاربردها و ویژگی‌های مختلفی دارند. HDPE توانایی ماندگاری در شرایط تنش و استرس را دارد. این ویژگی سبب می‌شود تا سازه‌های زیرزمینی دارای مزیت‌هایی شوند و بتوانند بارهای وارده را به خاک‌های اطراف انتقال داده و از تجمع تنش در بدنه لوله جلوگیری کنند.

2. لوله کاروگیت زهکش

لوله کاروگیت زهکش توسط فرز یا دریل دارای سوراخ و شیار می‌شود و کاربرد آن برای جمع‌آوری آب زیرزمینی در زمین ورزشی و زمین کشاورزی است. از این لوله‌ها برای جمع‌آوری محلول سدیم در محل دفن زباله نیز استفاده می‌شود.

3. لوله کاروگیت سوراخ‌دار HDPE

این لوله‌ها جزء لوله‌های کاروگیت مقاوم در مقابل مواد شیمیایی هستند. از لوله‌های کاروگیت سوراخ‌دار HDPE برای بازیافت رسوباتی استفاده می‌شود که درصد پایینی از مس و نقره دارند. در خاک‌هایی که حاوی مقداری طلا و نقره هستند، محلول سیانید افشانه می‌کنند و به این ترتیب مواد معدنی به ترکیبات شیمیایی تبدیل می‌شود و طلا و نقره به دست می‌آید.

انواع اتصال در لوله کاروگیت

معروف‌ترین اتصالات لوله‌های کاروگیت به چند گروه زیر تقسیم می‌شوند:

1. جوش لب به لب (Butt welding)

نام دیگر این اتصال، اتصال حرارتی است. در روش اتصال جوش لب به لب، دمای لبه‌های دو لوله را افزایش داده و به بیش از 200 درجه سانتیگراد می‌رسانند و پس از آن، لبه‌ها را بر روی یکدیگر فشرده می‌کنند تا به هم بچسبند. از این روش برای اتصال بدون درز لوله‌های پلی‌اتیلن و انواع پروپیلین استفاده می‌شود. در پایان جوشکاری لب به لب، باید صبر کنند تا دو قطعه سرد شده و یک اتصال دائمی بین آنها به وجود بیاید. از این روش جوش‌کاری به عنوان یک روش به صرفه و قابل اعتماد یاد می‌شود که قطعات را بدون اجزای اضافی به هم متصل می‌کند. از جوش لب به لب برای مواردی استفاده می‌شود که خطوط لوله‌کشی، طولانی و یا زیرزمینی باشد و لوله‌ها نیازی به تعویض و مونتاژ نداشته باشند.

2. جوش اکستروژن

لوله‌هایی که اندازه آنها از 80 سانتیمتر بیشتر باشد، با روش اکستروژن به یکدیگر اتصال داده می‌شوند. در این روش، لبه‌های دو لوله را حرارت می‌دهند و با استفاده از دستگاه اکسترودر، مواد پلیمری مذاب را در بین آنها تزریق می‌نمایند. مقاومت این اتصالات در برابر ضربه بسیار بالاست. از این روش اتصال برای قطعات ضخیمی مانند مخازن آب استفاده می‌شود. جوش اکستروژن می‌تواند با یک مرتبه عبور دستگاه، درزهای همگن ایجاد کند. هدف از استفاده از روش اکستروژن این است که ضخامت یا سطح مقطع کاهش پیدا کند. قطعاتی که به کمک این روش تولید می‌شوند، یک شکل بوده و دارای سطح مقطع صاف و به شکل عمودی هستند.

3. جوش الکتروفیوژن

در اتصال الکتروفیوژن، لوله‌های کاروگیت را در کنار یکدیگر قرار داده و صفحه الکتروفیوژن را دور تا دور لوله‌ها می‌پیچند. جریان برق که از بوبین‌های مقاومت حرارتی عبور می‌کند باعث می‌شود پلاستیک اطراف لوله‌ها گرم شود و اتصال محکمی بین دو لوله به وجود بیاید. این جوشکاری نوعی از جوشکاری مقاومتی است که برای اتصال لوله‌ها کاربرد دارد.

4. اتصال مکانیکی

این اتصالات با سرعت بیشتری نسبت به سایر اتصالات انجام می‌شوند و با کمک کوپلینگ فشاری صورت می‌گیرند. نصب کوپلینگ فشاری آسان بوده و به ابزار تخصصی نیازی ندارد.

اتصال با واشر و کوپلر ساده

ساده‌ترین روش اتصال لوله‌های کاروگیت، اتصال با واشر و کوپلر ساده است. کوپلر یک قطعه مکانیکی است که برای انواع اتصالات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اتصال کوپلر موفه‌دار

اتصال لوله‌ها با این روش باعث افت فشار در لوله می‌شود، اما نسبت به اتصال با واشر و کوپلر ساده ارزان‌تر است. موفه به یک رابط نر و ماده می‌گویند که جایگزین کوپلینگ شده و اجرای مراحل لوله‌کشی را تسهیل می‌کند.

اتصال با کمربند و واشر

برای اتصال لوله‌های کاروگیتی که اندازه‌های بزرگی دارند از این روش اتصال میتوان استفاده کرد.

روش نصب لوله کاروگیت

برای نصب لوله کاروگیت باید مراحل مختلف آن به دقت رعایت شود. برای نصب لوله ابتدا باید مکان آن مشخص شده و محل نصب حفر شود. عمقی که برای حفره‌ها ایجاد می‌شود باید با اندازه لوله تناسب داشته باشد. در مرحلۀ بعدی باید با استفاده از سنگریزه، بسترسازی لوله انجام شود. پس از حفاری و بسترسازی، اتصالات سیستم لوله‌کشی باید محکم شود و از محل ورودی تا خروجی ادامه داشته باشد. پس از محکم کردن اتصالات باید لوله‌ها به میزان 3 اینچ با کمک فیلتر و شن پوشانده شوند. سپس در مرحله آخر باید محل حفاری پر شده و سیستم لوله‌کشی به طور کامل با خاک پوشانده شود.

اندازه‌های لوله کاروگیت

اندازه این لوله بر اساس استانداردهای جهانی آب و فاضلاب مشخص می‌شود. قطر دهانه داخلی لوله کاروگیت از اهمیت بالایی برخوردار است. جدول زیر طیف گستردۀ مشخصات این لوله‌ها را نمایش می‌دهد.
اندازه لوله کاروگیت اندازه جهانی بر حسب اینچ قطر دهانه داخلی بر حسب میلیمتر قطر بیرونی بر حسب میلیمتر استاندارد سختی بر حسب کیلونیوتون بر میلیمتر
110 4 110 127 31.5
160 6 160 187 31.5
200 8 200 231 31.5
250 10 250 291 31.5
315 12 315 364 31.5
400 16 400 ۴۶۸ 31.5
500 20 500 584 31.5
600 24 600 708 31.5
700 28 700 827 31.5
800 31 800 890 31.5
900 35 900 928 31.5
1000 40 1000 1130 31.5
1200 47 1200 1320 31.5
1400 55 1400 1560 31.5
1600 63 1600 1800 31.5
1800 71 1800 2000 31.5
2000 80 2000 2240 31.5
2500 98 2500 2780 31.5
3000 120 3000 3300 31.5

کاربرد لوله کاروگیت

لوله‌های کاروگیت در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرند زیرا این لوله‌ها دارای اندازه‌های متنوع بوده و بادوام و مقرون به صرفه هستند. ساختار دولایه این لوله‌ها نیز مزیت دیگری است که سبب مقاومت در مقابل جریان الکتریکی می‌شود. مهمترین کاربردهایی که میتوان برای لوله کاروگیت عنوان کرد به شرح زیر هستند:

استفاده به عنوان لوله خم گرم در انتقال کابل برق

لوله خم گرم نوعی لوله نسوز PVC است که با کمک حرارت و شعله میتوان برای خم کردن و زاویه‌دار کردن آن در زمان نصب استفاده کرد. برای این منظور، فنر را در داخل لوله قرار می‌دهند و محل موردنظر خم را حرارت می‌دهند. لوله در اثر حرارت نرم شده و به آسانی خم می‌شود. ساختار لوله‌های کاروگیت به گونه‌ای است که میتوان از این لوله‌ها به عنوان لوله خم استفاده کرد.

قابل استفاده در مخازن ذخیره مایعات و مواد

از این لوله‌ها میتوان در مخازن ذخیره مایعات و مواد استفاده کرد. مخزن کاروگیت اسپیرال به نوعی از مخازن پلی‌اتیلن دو جداره گفته می‌شود که در صنایع مختلفی کاربرد داشته و برای نگهداری مواد شیمیایی و مایعات مورد استفاده است. این مخزن‌ها از ماندگاری بالایی برخوردار بوده و در برابر اشعه فرابنفش و ضربه و خوردگی از خود مقاومت بالایی نشان می‌دهند. جنس این مخازن از پلی‌اتیلن است که به صورت مارپیچی به یکدیگر جوش داده شده و سبب افزایش استحکام شده‌اند. این مخزن‌ها نسبت به سایر مخازن مناسب‌تر و به صرفه‌تر هستند و با مجموعۀ گسترده‌ای از مواد شیمیایی سازگاری دارند. از مخزن‌های کاروگیت برای ساخت مخزن آب آشامیدنی و مخزن ذخیره فاضلاب و تصفیۀ آن استفاده می‌شود. یکی از کاربردهای مهم مخزن کاروگیت برای ساخت سپتیک تانک است. سپتیک تانک یک واحد ساده و پرکاربرد در تصفیه فاضلاب است و یک واحد پیش تصفیه به شمار می‌آید که بار آلودگی فاضلاب را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. البته در صنایعی که دمای بسیار بالایی دارند ممکن است نتوان به دلیل محدودیت‌های دمایی از مخزن کاروگیت استفاده کرد. از مخزن کاروگیت یا مخزن اسپیرال میتوان به صورت دفنی و غیر دفنی و حتی هوایی استفاده کرد. این مخازن به چند گروه تقسیم می‌شوند:

مخزن کاروگیت صلب

این مخزن که به آن پلی‌اتیلن صلب و یا کاروگیت اسپیرال می‌گویند از پلی‌اتیلن تشکیل شده و برای ذخیره‌سازی مایعات و مواد شیمیایی، گزینۀ ایمن و کارآمدی محسوب می‌شود. این مخازن دارای دو جداره هستند که بین آنها هوا وجود دارد و از نفوذ مایعات به بیرون از مخزن جلوگیری می‌کند و ایمنی مخزن را نیز افزایش می‌دهد. این مخزن‌ها با قالب‌گیری یا اکسترود شدن از مواد اولیه پلیمری پلاستیکی ساخته می‌شوند.

مخزن پلی‌اتیلن دفنی

مخزن پلی‌اتیلن دفنی یا مخزن کاروگیت در بازار با نام مخزن پلی‌اتیلن دو جداره نیز مطرح است. این مخزن برای ذخیرۀ مواد خورنده به ویژه در بازه‌های زمانی طولانی، بهترین گزینه است. این مخزن نیز دو لایه پلی‌اتیلن دارد که بین آنها هوا وجود دارد. طراحی منحصر به فرد این مخزن سبب شده تا مقاومت و پایداری آن از مخازن تک جداره بسیار بیشتر باشد. برای ساخت این مخزن از پلی‌اتیلن سنگین با چگالی بالا استفاده می‌شود و به همین علت مقاومت بالایی در مقابل ضربه داشته و سبک و شفاف و روشن است. از این مخازن در واحدهای مسکونی، صنعتی، تجاری و کشاورزی استفاده می‌کنند و برای نگهداری اسید بهترین گزینه هستند. اندازۀ مخزن، ظرفیت آن و ساختار و مواد اولیه و فناوری تولید بر قیمت نهایی مخزن پلی‌اتیلن دفنی تاثیر دارد.

منتقل کردن آب ناشی از بارش باران

از لوله کاروگیت میتوان در سیستم مدیریت آب باران استفاده کرد. در این سیستم‌ها، آب ناشی از بارش باران را جمع‌آوری و ذخیره نموده و مجدد از آنها استفاده می‌کنند. لوله کاروگیت پلی‌اتیلن چگالی بالا یکی از بهترین گزینه‌ها برای زهکشی طوفان هستند. سال‌هاست که از پلی‌اتیلن چگالی بالا برای سیستم زهکشی طوفان و زهکشی جاده‌ها استفاده می‌کنند. ذخیره موقت و نگهداری آب طوفان نیز توسط این لوله‌ها امکان‌پذیر است. ساخت و ساز بسیار بر روی زمین باعث شده تا آب ناشی از بارندگی نتواند مسیر طبیعی خود را طی کند. این رواناب‌ها با عبور از مناطق حساس می‌توانند موجبات آلودگی آب‌های زیرزمینی را فراهم کنند. چنانچه یک سیستم نگهدارنده بتواند این آب‌ها را جمع و نگهداری کند، علاوه بر جلوگیری از راه‌اندازی سیل میتوان به آب اجازه داد تا به طور طبیعی در خاک نفوذ کند. این اتفاق می‌تواند به صورت لوله‌کشی زیرزمینی و یا ایجاد دریاچه‌هایی بر روی زمین باشد. با استفاده از لوله کاروگیت میتوان تجهیزات ذخیره‌سازی زیرزمینی فراهم کرد و از بروز این مشکل تا حد زیادی جلوگیری نمود.

قابل استفاده در سیستم آبیاری و کشاورزی

از این لوله‌ها در سیستم آبیاری تحت فشار و آبیاری ثقلی استفاده می‌شود و به این وسیله آب به مزرعه‌ها و باغ‌ها انتقال داده می‌شود. از این لوله در زهکشی مزرعه نیز استفاده می‌شود. دلیل کاربرد کاروگیت در سیستم کشاورزی و زهکشی این است که این لوله‌ها در مقابل حرکت ماشین‌های کشاورزی سنگینی مانند تراکتور و کمباین و … مقاوم هستند و دچار مشکل نمی‌شوند. لوله کاروگیت تحمل بار ترافیکی بالا با حداقل میزان پوشش را دارد.

قابل استفاده در تصفیه‌خانه‌ها و مراکز توزیع آب

از این لوله در صنعت تصفیه فاضلاب استفاده می‌شود و پساب فاضلاب شهری توسط آنها به خارج از شهر منتقل می‌شود. تصفیه فاضلاب خانگی در روستاها یکی از اقدامات مهمی بوده که طی سال‌های اخیر بابت بهبود محیط مسکونی روستایی و سکونت افراد در روستا ایجاد شده است. با کمک این کاروگیت میتوان فاضلاب را جمع‌آوری کرده و به تصفیه‌خانه منتقل نمود.

قابل استفاده در صنعت فاضلاب

شبکه‌های فاضلاب در چند دهۀ اخیر اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده‌اند زیرا زندگی شهرنشینی هر روز بیشتر و بیشتر گسترش پیدا می‌کند. نوع لوله‌ای که برای انتقال فاضلاب استفاده می‌شود و سیستم لوله‌کشی آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بدیهی است که استفاده از بهترین لوله‌ها و بهترین طراحی‌ها در صنعت فاضلاب بسیار ضروری است زیرا این مسئله با سلامت جمعی مردم ارتباط دارد و نشتی لوله و آسیب‌دیدگی آن می‌تواند موجب آلوده شدن آب‌های زیرزمینی، خاک‌های کشاورزی و سلامت عمومی جامعه شود. لوله‌های کاروگیت در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند و دلیل اصلی آن ویژگی‌های متنوع و گستردۀ این لوله‌هاست. از این لوله‌ها برای جابجایی انواع سیال در کارخانه‌های مختلف میتوان استفاده کرد ولی مهمترین کاربرد آنها در صنعت فاضلاب است. از این لوله میتوان برای انتقال آب، فاضلاب و تمام سیالات قلیایی و اسیدی استفاده کرد. مقاومت بالای این لوله در مقابل فاضلاب‌های خورنده و سایر مواد شیمیایی از جمله دلایل استفاده از این لوله‌ها در صنعت فاضلاب است. لوله‌های کاروگیتی که قطر بالایی دارند می‌توانند برای انتقال حجم زیاد فاضلاب استفاده شوند و این ظرفیت بالا برای انتقال فاضلاب شهری و صنعتی بسیار ایده‌آل است. اتصال آسان این لوله‌ها سبب کاهش هزینه‌های پروژه‌های فاضلابی می‌شود و در زمان اجرای این پروژه‌ها نیز صرفه‌جویی می‌کند. یکی دیگر از دلایل استفاده از کاروگیت در صنعت فاضلاب این است که میتوان از آنها در مسیرهای پیچیده استفاده کرد بدون آنکه نیاز به زانویی داشته باشند. لوله کاروگیت فاضلابی باید با استفاده از روش‌های مختلف آزمون کیفی شود و از کیفیت آن اطمینان حاصل شود. از جمله این آزمون‌ها میتوان به تست آب‌بندی جوش با کشش و فشار، تست چگالی مواد پلی‌اتیلنی با کمک روش شناورسازی و تست تغذیه لوله با سرعت حرکت دندانه‌ای رو به جلو اشاره کرد.

استفاده از لوله کاروگیت در صنعت ساختمان

علاوه بر تمام مزایایی که برای این لوله‌ها مطرح شد، استفاده از آنها در صنعت ساختمان مزایای دیگری نیز برای کارفرما و ساکنان دارد. این لوله‌ها عایق صدا و حرارت هستند که دلیل آن، ساختمان موج‌دار بیرونی آنهاست. استفاده از کاروگیت در سیستم لوله‌کشی ساختمان می‌تواند مصرف انرژی را تا حد زیادی کاهش دهد. از کاروگیت میتوان در عبور کابل برق و فیبر نوری و تلفن استفاده کرد که به مرتب‌سازی و زیباسازی فضای داخلی ساختمان نیز کمک می‌کند. همچنین عمر طولانی و مقاومت بالا در برابر شرایط مختلف جوی که سبب کاهش احتمال تعویض و تعمیر کاروگیت می‌شود از جمله مزیت دیگر استفاده از این لوله‌هاست. هزینه‌های اجرایی پایین و حمل و نقل آسان و مقاومت بالا در برابر عوامل مختلف، دلایل دیگری هستند که امروزه استفاده از این لوله‌ها را در صنعت ساختمان فراگیر کرده‌اند.

کاربرد لوله کاروگیت در صنعت کشاورزی

در صنعت کشاورزی از کاروگیت به دلیلی مزایایی مانند ساختار سبک و شفاف آنها استفاده می‌شود. این لوله‌ها در ساخت لوله گلخانه، گزینه بسیار مناسبی هستند و برای تهویه و همچنین عبور نور خورشید به کار گرفته می‌شوند. همچنین کاربرد این لوله‌ها در جمع‌آوری آب‌های مازاد و هدایت آنها از باغ و مزرعه باعث می‌شود تا از فرسایش خاک و نیز پوسیدگی ریشه گیاهان جلوگیری شود. مقاومت بالا و انعطاف‌پذیری و همچنین قیمت بسیار مناسب لوله‌های کاروگیت سبب شده تا گزینه مناسبی برای آب‌رسانی به مزرعه‌ها و باغ‌ها باشند.

کاربرد کاروگیت در صنعت معدن

در صنعت معدن میتوان از این لوله‌ها برای حمل مواد معدنی و انتقال خاک و سنگ استفاده کرد که سبب افزایش ایمنی و بازدهی در معادن می‌شود. همچنین برای تهویه معدن و خارج نمودن هوای آلوده نیز از کاروگیت استفاده می‌کنند. جمع‌آوری و هدایت آب‌های زیرزمینی معادن با استفاده از لوله‌های زهکشی کاروگیت انجام می‌شود که این امر از ریزش تونل و خطرات محتمل پیشگیری می‌کند.

کاربرد کاروگیت در صنعت راه و شهرسازی

در صنعت راه و شهرسازی از کاروگیت برای ساخت گاردریل، کانال آب و سایر لوله‌های زیرزمینی استفاده می‌شود. گاردریل کنار جاده و محوطه‌های صنعتی را میتوان با کاروگیت‌های قطور ساخت که سبب پیشگیری از خسارت‌ها و تصادفات می‌شوند. کانال‌های آب کنار جاده‌ها و معابر داخل شهر با استفاده از این لوله‌ها ساخته شده و آب‌های سطحی را جمع‌آوری می‌کنند و از بروز سیل جلوگیری به عمل می‌آورند. تمام کابل‌ها و لوله‌ها را میتوان با استفاده از کاروگیت در زیر زمین نصب کرد و فضای شهری را مرتب‌تر و زیباتر نمود.

کاربرد لوله کاروگیت در معادن طلا، نقره و مس

استفاده از لوله‌های سوراخ‌دار HDPE کاروگیت در صنعت معدن که نیاز به زهکشی فرعی دارد بسیار ایده‌آل است. برای بازیابی رسوباتی که درصد پایینی از طلا و مس و نقره دارند از روشی به نام هیپ لیچینگ استفاده می‌شود. در روش هیپ لیچینگ که به آن لیچینگ توده‌ای نیز گفته می‌شود، محلولی را که حاوی عامل شیمیایی است از بالا بر روی کان‌سنگی می‌پاشند که به صورت توده‌ای در محلی انباشته شده است. سپس در اثر نیروی گرانش، محلول از خلل و فرج توده کان‌سنگ عبور کرده و کانی مورد نظر را در خود حل می‌کند. پس از آن مادۀ موردنظر به روش‌های مختلف از حلال جدا می‌شود. برای مثال اگر محلول سیانید را روی خاک حاوی طلا و نقره بپاشند، مواد معدنی به یک ترکیب شیمیایی تبدیل می‌شود و سپس این محلول به واسطۀ لوله‌های کاروگیت و در یک سیستم فرعی زهکشی که از لوله سوراخ‌دار تشکیل شده است جمع شده و به مخازن انتقال پیدا می‌کند. پس از آن طلا و نقره توسط جذب کربن جمع‌آوری می‌شوند. دلیل مناسب بودن لوله کاروگیت HDPE برای این فرآیند، مقاومت بسیار بالای آن در برابر خوردگی توسط مواد شیمیایی است. این لوله‌ها در معرض PH‌های مختلف دچار تجزیه بسیار اندکی می‌شوند.

خرید لوله کاروگیت

شرکت آبراه بسپار سیال، یکی از بزرگترین فروشندگان لوله و انواع اتصالات در ایران است که محصولات خود را در انواع اندازه‌ها و همچنین بسته‌بندی‌های مختلف در اختیار مشتریان قرار می‌دهد. اگر قصد خرید لوله کاروگیت برای سیستم لوله‌کشی خود را دارید با مشاوران ما در وبگاه https://abrahpipe.com در ارتباط باشید و اطلاعات لازم را از آنها دریافت کنید.

قیمت لوله کاروگیت

قیمت این لوله مانند انواع لوله‌های دیگر تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد و نمیتوان یک قیمت واحد و مشخص را برای آن اعلام کرد. انواع مختلف لوله از نظر اندازه، جنس، ضخامت و حتی رنگ و کاربرد می‌توانند قیمت‌های مختلفی داشته باشد. برای آگاهی از قیمت‌های روز این لوله‌ها به وبگاه رسمی ما به نشانی https://abrahpipe.com مراجعه کنید. مهمترین عواملی که بر قیمت نهایی لوله کاروگیت تاثیر می‌گذارند به شرح زیر هستند:

قیمت مواد اولیه

قیمت مواد اولیه تحت تاثیر نوسانات ارز و میزان تقاضا و … قرار دارد و می‌تواند در بازه‌های زمانی مختلف متفاوت باشد.

ابعاد، اندازه، ضخامت و حجم لوله‌های خریداری شده

لوله‌های با اندازه‌های مختلف قیمت‌های متفاوتی دارند. همچنین ضخامت لوله و ابعاد آن نیز در قیمت نهایی تاثیرگذار است.

مدت زمان ضمانت‌نامه

بدیهی است که هرچه شرکت تولیدکننده مدت زمان زیادی را به عنوان گارانتی تعیین کرده باشد قیمت بیشتری را نیز بابت فروش کاروگیت تعیین می‌کند.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی، وزن و استانداردهای لوله

تمام این عوامل می‌توانند بر قیمت نهایی لوله تاثیر بگذارند. هرچه وزن لوله بیشتر باشد قیمت آن نیز بیشتر است. لوله‌های مختلف با مشخصات شیمیایی و استانداردهای مختلف نیز قیمت متفاوتی دارند.

شرکت تولیدکننده

شرکت و برند تولیدکننده از عوامل مهم در تعیین قیمت نهایی کاروگیت است. هرچه شرکت تولیدکننده مشهورتر بوده و سابقۀ اجرایی موفق‌تری داشته باشد، قیمت نهایی بیشتری نیز برای محصولات خود تعیین می‌کند.

هزینه‌های اجرایی

حمل و نقل لوله و اجرا و نصب آن نیز شامل هزینه می‌شوند که بر قیمت نهایی تمام شده تاثیر می‌گذارند. به همین دلیل کاربری لوله و شیوۀ اتصال آن بسیار مهم بوده و بر قیمت تاثیرگذار است.

کاربردهای مختلف کاروگیت

برای کاربردهای مختلف باید لوله‌های متفاوتی دریافت کنید و قیمت این لوله‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است. برای اطلاع از قیمت لوله کاروگیت موردنیاز خود بهتر است با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند و هزینه نهایی را نیز به شما اعلام نمایند.

نکات مهم در زمان استفاده از لوله کاروگیت

اگر قصد استفاده از لوله کاروگیت در سیستم لوله‌کشی خود را دارید بهتر است موارد زیر را به خاطر بسپارید:
  1. در انتخاب نوع لوله و جنس آن دقت کنید و لوله‌ای را انتخاب کنید که مناسب شرایط محیطی و کاربرد موردنظر شما باشد.
  2. این لوله‌ها باید توسط افراد متخصص به صورت اصولی نصب شوند.
  3. برای اطمینان از سالم بودن لوله و کارکرد صحیح آن باید لوله‌ها را به صورت دوره‌ای بازرسی کرد.
  4. سعی کنید از اتصالاتی استفاده کنید که متناسب با جنس لوله باشد. استفاده از اتصالات هم‌جنس باعث می‌شود که نقطه ذوب اتصال و لوله یکی باشد و در تغییرات دمایی دچار مشکل نشود.

 اطلاعات فنی لوله کاروگیت

کیفیت و مشخصات فنی این لوله‌ها باید مطابق با استاندارد INSO9116-3 و DIN16961-2 باشد. بر اساس این استانداردها، کاروگیت باید فقط با گرانول و عناصری ترکیب شود که در استاندارد فنی ذکر شده باشد. آزمون‌های مرتبط با مشخصات کیفیت محصول باید مطابق با استاندارد EN13476 باشد. استاندارد تولید لوله‌های کاروگیت بر اساس استاندارد آزمون‌های لوله‌های دو جداره پلی‌اتیلن است. این آزمون‌ها عبارت هستند از:
  1. سنجش چگالی باید برای مواد استاندارد اولیه ISIRI7175-5 و برای محصول نهایی استاندارد ISIRI9116 باشد.
  2. شاخص جریان مذاب باید برای مواد استاندارد اولیه ISIRI6980 و برای محصول استاندارد نهایی ISIRI9116 باشد.
  3. مقاومت حلقوی بلند مدت باید استانداردهای ISIRI9116 و DIN16961 را داشته باشد.
  4. مقاومت حلقوی کوتاه مدت باید استانداردهای ISIRI9116 و ISO9969 را داشته باشد.
  5. انعطاف‌پذیری محصول نهایی باید استانداردهای ISIRI9116 و EN1446 را داشته باشد.
  6. تعیین درصد دوده باید با استانداردهای ISIRI7175-2 و ISIRI9116 مطابقت داشته باشد.
  7. میزان پراکنش دوده باید با استانداردهای ISIRI7175-6 و ISIRI9116 مطابقت داشته باشد.
  8. استانداردهای آزمون ضربه، ISIRI9116 و EN744 است.
  9. میزان بازگشت حرارتی باید استانداردهای ISIRI9116 و ISIRI7175-3 را برای تعیین مقدار حد مجاز داشته باشد.
  10. استاندارد شکل ظاهری، ISIRI9116 است.
  11. استاندارد کشش خطی جوش باید ISIRI9116 و EN1979 باشد.
استاندارد جهانی برای تولید لوله‌های کاروگیت با مقاومت مکانیکی بین 16 تا 31.5 کیلو نیوتن بر متر مربع همراه است. در ایران نیز لوله کاروگیت تولیدی توسط هر شرکت، در درجه اول باید مقاومت مکانیکی 31.5 کیلو نیوتن بر متر مربع داشته باشد. اعداد داخل جدول بر حسب میلیمتر هستند.
فشار 16 کیلو نیوتن فشار 31.5 کیلو نیوتن 8 کیلو نیوتن مخصوص آب‌های سطحی پوشیده شده با ورق آهنی پی وی سی
200 110 1000 1000 110
250 125 1200 1200 160
315 160 1400 200
400 200 1800 250
500 250 2000 315
600 300 2200 400
700 315 500
800 350 600
900 400
1000 500
600
700
800
900
1000

موارد استفاده از سایزهای مختلف لوله کاروگیت

از سایزهای مختلف لوله کاروگیت میتوان در موارد مختلفی استفاده کرد.
  1. لوله کاروگیت 110 و 125 میلیمتر مناسب مصرف فاضلاب خانگی است. از این اندازه‌ها میتوان برای غلاف دور کابل برق نیز استفاده نمود.
  2. لولۀ 160 میلیمتری برای مصرف فاضلاب شهری و استفاده به عنوان لوله زهکشی مناسب است. از این لوله در ایجاد پل‌های کوچک محلی نیز میتوان استفاده نمود.
  3. از لوله کاروگیت 200 میلیمتری برای غلاف دور لوله و همچنین شبکه زهکشی و فاضلاب استفاده می‌کنند.
  4. از لولۀ 250 میلیمتری بهتر است در مصارف فاضلابی و زهکشی استفاده کرد.
  5. از لوله‌های با اندازۀ 315 میلیمتر و 400 میلیمتر میتوان در انتقال فاضلاب شهری و فاضلاب عفونی بیمارستان‌ها استفاده کرد و کاربرد دیگر آنها به عنوان لوله زهکشی است.
  6. لوله 500 میلیمتری علاوه بر فاضلاب شهری، در جمع کردن آب‌های سطحی نیز قابل استفاده است.
  7. لوله 600 میلیمتری در شبکه فاضلاب، جمع‌آوری آب‌های سطحی و معابر آدم‌رو کاربرد دارد.
  8. لوله‌های 800 و 1000 میلیمتری علاوه بر شبکه فاضلاب و معابر آدم‌رو در انتقال آب رودخانه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فرآیند تولید لوله کاروگیت

فرآیند تولید لوله کاروگیت بسیار حائز اهمیت است زیرا در صورت تولید لولۀ باکیفیت، محصولاتی عرضه خواهند شد که ویژگی‌های خاص و منحصر‌به‌فردی دارند. این لوله‌ها معمولا یک روکش سخت و محکم دارند که از لوله حفاظت کرده و از نفوذ مایعات نیز جلوگیری می‌کند. بر اساس روش تولید، لوله‌های کاروگیت به سه دستۀ لوله کاروگیت، لوله اسپیرال و لوله کرتیودار (تیوب هسته داخلی) تقسیم‌بندی می‌شوند.

فرآیند تولید لوله‌ کاروگیت

1. فرمولاسیون و تهیه مواد اولیه لوله

فرمولاسیون این لوله‌ها از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید گونه مناسبی از پلی‌اتیلن با چگالی بالا انتخاب شود. لایۀ داخلی و بیرونی لوله باید مواد افزودنی مقاوم داشته باشد زیرا این لوله‌ها لازم است که در برابر اشعۀ ماوراء بنفش مقاوم باشند.

2. اکستروژن

در مرحلۀ اکستروژن، مواد اولیه از حالت جامد خارج شده و به یک لوله مذاب تبدیل می‌شوند. تجهیزات اکسترودر و الزامات مورد نیاز آن مشابه با خط تولید لوله‌های تک جداره است. از جمله الزامات تولید میتوان به نواحی حرارتی مجزا و تنظیمات فشار اشاره کرد. به طور معمول از دو اکسترودر برای تولید دو جداره داخلی و خارجی استفاده می‌شود. در هر پیچ باید قطر و دبی خروجی در تعادل با سرعت تولید لوله باشد.

3. شکل‌دهی لوله کاروگیت

وظیفۀ شکل‌دهی جدارۀ خارجی لوله بر عهدۀ دستگاه کاروگیتور است که از مجموعه‌ای از قالب‌های متحرک تشکیل شده است. جهت قرار گرفتن این قالب‌ها می‌تواند افقی یا عمودی باشد. جنس این قالب‌ها معمولا از آلومینیوم است زیرا وزن سبک و انتقال حرارت خوب ملاک است. با افزایش قطر لوله، تعداد قالب‌های متحرک کمتری نیاز است. لوله‌ای که از کاروگیتور خارج می‌شود باید به اندازه کافی خنک شود تا بتواند ابعاد و شکل خود را حفظ کند. برای شکل‌دهی دیواره خارجی نیز از دو روش میتوان استفاده کرد. روش اول، ایجاد فشار مثبت در درون لوله و چسباندن جداره مذاب به قالب لوله است و روش دوم، ایجاد فشار منفی در بیرون از جداره مذاب و کشیدن آن به سمت قالب است. هر فناوری از یک روش مختص به خود استفاده می‌کند تا بتواند جداره خارجی لوله را شکل دهد. در هر صورت چیزی که معیار تعیین‌کننده است، کیفیت جدارۀ شکل‌گرفتۀ خارجی است. جداره خارجی باید در سرتاسر طول لوله دارای ضخامت مناسب و یکسانی باشد. در صورتی که فشار منفی یا مثبت در طول لوله با تغییرات شدیدی مواجه شود، ضخامت جدارۀ خارجی در طول لوله یکسان نخواهد بود و در نتیجه مقاومت حلقوی لوله نیز متغیر می‌شود. در صورت ایجاد خلاء زیاد میتوان فرآیند شکل‌دهی را سرعت بخشید ولی این ریسک وجود دارد که جداره لوله بسیار نازک و یا حتی سوراخ شود. در دستگاه کاروگیتور باید یک نمایانگر فشار باشد که بتواند فشار را در طول فرآیند تولید ثابت نگه دارد و این مسئله عامل بسیار مهمی در افزایش کیفیت لوله‌های کاروگیت تولیدشده است.

4. خنک کاری در درون قالب‌ها و کالیبراسیون

در قطعات قالب‌ها به طور همزمان با یکدیگر دو فرآیند شکل‌دهی و خنک‌کاری انجام می‌شود. روش خنک‌کاری در شرکت‌های مختلف متفاوت است و می‌تواند به صورت استفاده از جریان هوای خنک و یا جریان آب سرد باشد. نکته‌ای که پس از فرآیند خنک‌کاری اهمیت دارد این است که لوله پس از خروج از قالب‌ها بتواند شکل خود را حفظ کند و اتصال بین جداره داخلی و خارجی مستحکم باشد. برای ایجاد اتصال مستحکم بین دو جداره داخلی و خارجی لازم است که اختلاف دمای بین این دو جداره زیاد نباشد. برای این کار دمای مندرل خنک‌کننده را که دمای جداره داخلی لوله را تعیین می‌کند با دمای قطعات قالب‌ها طوری تنظیم می‌کنند که اختلاف دمای خیلی شدیدی وجود نداشته باشد. تنظیم دما باید به گونه‌ای باشد که بلورینگ همزمان در هر دو جداره صورت بگیرد و سبب ایجاد یک اتصال همگن و مستحکم شود. لازم است دمای جریان هوای خنک‌کننده و یا آب سرد به گونه‌ای تنظیم شود که در طول محیط لوله، بلورینگ همگن و یکسان ایجاد شود. علاوه بر دما، میزان جریان هوا یا آب باید در دو نیمۀ بالا و پایین قالب یکسان باشد. به ویژه زمانی که عامل خنک‌کننده، هوا باشد باید این نکته بیشتر مدنظر قرار بگیرد. کاروگیتور باید به نحوی ساخته شده باشد که وقتی لوله از آن خارج می‌شود کاملا خنک شده باشد. اما زمانی که سرعت تولید لوله‌ها به ویژه لوله‌های با اندازه بزرگ زیاد باشد، این مسئله سخت است به همین دلیل بهتر است یک تانک خنک‌کننده بعد از کاروگیتور قرار داده شود. عملکرد این تانک به گونه‌ای است که با پاشیدن آب خنک به سراسر جداره‌های لوله کاروگیت، قطر داخلی و خارجی لوله تثبیت می‌شود. بعد از اینکه لوله از تانک خنک‌کننده خارج شد باید آنقدر سرد شده باشد که به راحتی برش داده شود و بتوان آن را بسته‌بندی کرد.

5. اندازه‌گیری و برش

بعد از تانک خنک‌کننده برای لوله‌های کاروگیت بزرگ، کشنده قرار می‌دهند. برای لوله‌های کوچک کاروگیت، خود کاروگیتور مانند یک کشنده عمل می‌کند. ساختار و کیفیت محصول نهایی می‌تواند تحت تاثیر سرعت چرخش قالب‌ها در کاروگیتور نیز باشد. لوله‌ها در ابعاد استاندارد بریده می‌شود. برای مثال، اندازۀ استاندارد لوله‌های فاضلابی، 6 متر است. بسته‌بندی این لوله‌ها نیز به صورت شاخه‌ای است. نوع اره برش‌دهنده را باید با توجه به درجه سفتی حلقوی و همچنین ضخامت لوله انتخاب کرد. معیار ارزیابی عملکرد واحد برش، ایجاد یک برش عمود بر محور لوله بدون پلیسه زیاد است زیرا در صورت تنظیم نبودن اره با کاروگیتور، امکان دارد برش متقارن ایجاد شود و این موضوع در مواردی مثل تولید لوله با نر و مادگی در دو انتها اهمیت دارد.

6. بسته‌بندی

پس از پایان فرآیند تولید کاروگیت، آزمون‌های کنترل کیفی بر روی لوله تولیدشده صورت می‌گیرد و در صورت تایید، مجوز بسته‌بندی لوله و حمل و نقل و استفاده از آن صادر می‌شود.

فرآیند تولید لوله اسپیرال

این فرآیند نیز یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای تولید لوله دو جداره است. در این فناوری، لوله‌ها می‌توانند به صورت پیوسته تولید شوند. در این روش ابتدا یک پروفیل تهیه می‌کنند که سطح مقطع مشخصی مانند دایره یا بیضی دارد و سپس آن را به دور یک مندرل سرد می‌پیچند. زمان پیچش این پروفیل به دور مندرل سرد از یک نوار مذاب جوش برای اتصال استفاده می‌شود که این نوار در محل تهیه شده است. بنابراین خط تولید پروفیل، مندرل و سیستم چرخش آن، اکسترودر جوش از اجزای تشکیل‌دهنده خط لوله هستند. خط لوله پروفیل شامل یک اکسترودر و تمام الزاماتی است که برای ساخت لوله دو جداره لازم است. در این خط، یک لوله تولید می‌شود که سطح مقطع مشخص دارد و با عبور از حمام خنک‌کننده به طور کامل سرد می‌شود و با پیچیدن به دور مندرل، لوله دو جداره را تشکیل می‌دهد. خط تولید باید بتواند پروفیلی تولید کند که ضخامت آن در طول و عرض ثابت باشد تا در نقاط مختلف لوله کیفیت‌های مختلفی ایجاد نشود. یک سیستم خوراک‌دهندۀ گراویمتری باید روی خط باشد تا بتواند پروفیل یکنواخت تولید کند. دمای نهایی پروفیل نیز اهمیت دارد و در صورت پایین بودن بیش از حد باعث می‌شود که جوش‌خوردگی اتفاق نیفتد و در صورت بالا بودن نیز سبب تغییر شکل لوله در زمان پیچش و خوابیدن دو جداره بر روی یکدیگر می‌شود. در این فناوری، مندرل قطر داخلی لوله دو جداره را تعیین می‌کند و به همین دلیل هنگام پیچش باید با سرعت مناسبی بچرخد.

روش فناوری لوله‌های تیوب هسته داخلی

یکی از کارآمدترین روش‌ها برای تولید لوله‌های کاروگیت، استفاده از این روش است که خود به دو دسته تقسیم‌بندی می‌شود. در روش اول، یک پروفایل اومگا شکل تولید شده و در حالت مذاب به دور مندرل پیچیده می‌شود. در روش دوم، یک نوار و یک تیوب تولید شده و همزمان در حالت مذاب به دور مندرل پیچیده می‌شوند. در هر دو روش، الزامات و تجهیزات تا حد زیادی به یکدیگر شباهت دارند. اجزای خط تولید در این روش‌ها شامل اکسترودر و اجزای پایین دست آن، دای شکل‌دهنده، دای نواری، دای تیوب، دای اومگا، مندرل، سیستم حرارت‌دهی مندرل، واحد خنک‌کاری و واحد پلیسه‌گیری لوله و … است.

دسته‌بندی لوله‌های کاروگیت بر اساس روش ساخت آنها

چنانچه بخواهیم لوله‌های کاروگیت را بر اساس پایداری ساختاری و روش ساخت تقسیم‌بندی کنیم، میتوان آنها را به سه دستۀ S، C و D طبقه‌بندی کرد.

دسته C

این لوله‌ها سطح مقطع دایره‌ای شکل داشته و سطح آنها هم در داخل لوله و هم در جداره بیرونی، موج‌دار حلقوی شکل است. این لوله‌ها باید حتما سطح مقطع مدور داشته باشند و سطح حلقوی کاروگیتی نیز در داخل و خارج لوله موجود باشد.

دسته S

لوله‌های دسته S دارای یک سطح مقطع دایره‌ای شکل دو جداره هستند. این لوله‌ها در جدارۀ بیرونی، شیاردار بوده و در دیوارۀ داخلی، صاف و صیقلی هستند.

دسته D

لوله‌های کاروگیت دسته D دارای یک مقطع دایره‌ای شکل بوده و هر دو دیوارۀ داخلی و خارجی آنها صاف است و به واسطۀ عناصر اتصال مارپیچی یا حلقوی، دیواره داخلی به جدارۀ خارجی متصل شده است. دلیل صاف و صیقلی بودن جداره داخلی این لوله‌ها این است که در تماس طولانی مدت با پساب‌های خورنده و اسیدی دچار واکنش نشوند و مدت زمان تماس آنها با یکدیگر به حداقل برسد. مزیت دیگر سطح داخلی صاف و صیقلی این است که از افت فشار سیالات در طول مسیر جلوگیری می‌کند. سطوح شیاردار این لوله‌ها آنها را برای استفاده دفنی و مدفون کردن در اعماق مناسب نموده است.

دستورالعمل‌های جای‌گذاری لوله‌ها و خاکریزی

برای جای‌گذاری لوله‌ها به موارد زیر توجه کنید.
  1. لوله‌های کاروگیت فاضلابی باید در تمام طول مسیر به صورت یکنواخت دفن شده و با مصالحی که مقاومت آنها بالاست پوشانده شوند.
  2. برای ایجاد شیب لوله‌کشی باید قسمتی از لوله کاروگیت را با سنگ یا آجر در امتداد کانالی که قبل از ایجاد شیب است، بسته و مهار کرد.
  3. برای لوله‌هایی که به عنوان لوله فاضلابی در خاک نرم جای‌گذاری می‌شوند، خاک اطراف لوله باید هم به عنوان پایه‌های لوله و هم به عنوان محافظ فیزیکی لحاظ شود. پس برای نصب و جایگذاری باید به موقعیت محل مورد نظر توجه شود و متناسب با آن اقدام گردد.
  4. خاک‌ریزی اطراف لوله باید با مصالحی انجام شود که اندازۀ ذرات آنها از 12.7 میلیمتر بیشتر نباشد.
  5. در اطراف محل قرارگیری لوله به ویژه در لوله‌های فاضلابی باید 25 تا 30 سانتیمتر خاک ریخته شود و متراکم گردد. لایه در زمان خاک‌ریزی کانال باید به طور یکنواخت کوبیده شود تا نیرویی که بر روی لوله ایجاد می‌کند یکنواخت باشد.
  6. زمانی که قرار است لوله‌های کاروگیت در اعماق زمین دفن و جای‌گذاری شوند باید اثرات یخبندان زمین را مورد توجه قرار داد و به این نکته توجه کرد که لوله از نفوذ یخبندان محافظت شود. بهتر است از دستگاه کمپرسور برای کوبیدن خاک روی لوله استفاده شود.
  7. خاکی که روی لوله ریخته شده و نمناک است باید کاملا خشک شود تا بتوان لایه بعدی خاک را روی آن قرار داد.
  8. اگر برای پر کردن فضای روی لوله کاروگیت از آب استفاده شده است، میزان آب نباید به میزانی باشد که لوله در داخل آب غرق و شناور باشد.
  9. اگر کلوخه‌ای به وجود آمده است باید با استفاده از دستگاه‌های متراکم‌کنندۀ مکانیکی خرد شده و سپس کوبیده شود. گاهی اوقات امکان دارد شن و ماسه و سنگ‌ریزه‌ها توسط خاک رس به صورت کلوخه درآمده باشند.
  10. فقط مقداری که در اطراف لوله به صورت خاک نرم است باید باقی بماند و بقیه کانال لازم است که به صورت لایه‌های یکنواخت پر شود. پر کردن کانال باید تا جایی ادامه پیدا کند که خاک در داخل کانال به سطح تراز مورد نظر ما برسد.
  11. در هنگام خاک‌ریزی در داخل کانال نباید از سنگ‌ها و کلوخه‌های بزرگ و یکپارچه‌ای که قطر بیشتر از 76 میلیمتر دارند استفاده نمود. در انتهای پر کردن کانال، میتوان از ماشین‌آلات کامپکت استفاده کرد.

فشار حلقوی در لوله کاروگیت به چه معناست؟

فشار حلقوی که به آن مقاومت حلقوی لوله نیز گفته می‌شود، یکی از خصوصیات فیزیکی در لوله‌های کاروگیتی است که برابر با میزان فشاری است که دیوارۀ لوله قادر است تحمل کند. فشار حلقوی معمولا مطابق با واحد کیلو نیوتن بر متر مربع سنجیده می‌شود. در واقع فشار حلقوی برابر با میزان فشار بر حسب (KN/m2) است که بر واحد سطح لوله که بر حسب متر مربع است وارد می‌شود. فشار حلقوی معیاری است که به عنوان معیار پایداری لوله در مقابل فشارهای محیطی در نظر گرفته می‌شود و دوام آن لوله را در خط لوله نشان می‌دهد. مقاومت حلقوی لوله تعیین می‌کند که لوله تا چه میزان می‌تواند در برابر فشارهای خارجی از خود مقاومت نشان دهد.

سخن پایانی

در این مقاله دربارۀ لوله کاروگیت، مزایا و ویژگی‌های آن، انواع اتصالات این لوله و نکاتی که لازم است در زمان خرید و جای‌گذاری لوله مورد توجه قرار بگیرند صحبت کردیم. لوله‌های کاروگیت زیر مجموعۀ لوله‌های پلی‌اتیلن دو جداره هستند که برای مصارف مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مصرف گسترده این لوله‌ها در صنعت ساختمان، بیمارستان، فاضلاب، زهکشی، کشاورزی و …. باعث شده تا طرفداران زیادی پیدا کنند و به عنوان جایگزین لوله‌های فلزی مطرح شوند. ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد این لوله و قیمت مناسب و حمل و نقل آسان آنها باعث شده تا این لوله‌ها تبدیل به انتخاب اول مصرف‌کننده شوند. شرکت آبراه بسپار سیال، ارائه‌دهندۀ انواع لوله و اتصالات آب و گاز و انواع لوله کاروگیت، لوله نخ‌دار، لوله پلیکا و پلی‌اتیلن است. برآورده نمودن انتظارات مشتری، معیار ما در اندازه‌گیری رضایت مشتری است و ما برای اولویت‌های شما ارزش قائل هستیم و تمام آنها را بررسی کرده و بهترین گزینه را به شما پیشنهاد می‌دهیم. قیمت مناسب و تضمین کیفیت محصول از جمله شرایط ما برای فروش محصولاتمان است. شما می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا بهترین گزینه را به شما پیشنهاد دهند و سپس برای خرید اقدام کنید. برای اطلاعات بیشتر به وبگاه رسمی مجموعه به نشانی https://abrahpipe.com مراجعه کنید و یا از طریق شبکه‌های اجتماعی با ما در ارتباط باشید.

زیرا این لوله‌ها از نیروی جاذبه زمین استفاده می‌کنند تا بتوانند مواد را انتقال داده و جابجا کنند.

لوله کاروگیت در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، آب و فاضلاب، برق و صنایع ساختمانی به منظور کنترل جریان سیالات و گازها به کار می‌رود.

تفاوت این دو دسته فقط در شیوۀ تولید آنهاست. برای ساخت کاروگیت معمولی از روش قالب‌گیری استفاده شده و به کمک پرس نیز به یکدیگر متصل شده‌اند ولی کاروگیت اسپیرال با استفاده از دستگاهی به نام اکسترودر تولید می‌شود.

به طور کلی دو مزیت طول عمر بالا و نصب آسان را میتوان برای تمام انواع لوله‌های کاروگیت مطرح کرد. علاوه بر آن، ضریب اصطکاک پایین، مقاومت بالا در برابر خوردگی و مواد شیمیایی، قابلیت تحمل فشارهای خارجی و بار وارده، انعطاف‌پذیری بالا، مقاومت بالا در برابر سایش، حمل و نقل آسان، دامنه وسیع دمایی در هنگام عملکرد، قیمت مناسب این لوله‌ها، مقاومت در برابر میکروارگانیسم‌ها و جوندگان و مزایای زیست محیطی و قابل بازیافت بودن از جمله مزیت‌های استفاده از کاروگیت در سیستم لوله‌کشی هستند.

جوش لب به لب، جوش اکستروژن، جوش الکتروفیوژن، اتصال مکانیکی، اتصال با واشر و کوپلر ساده، اتصال کوپلر موفه‌دار و اتصال با کمربند و واشر از جمله روش‌های اتصال لوله‌های کاروگیت به یکدیگر هستند.

قیمت مواد اولیه، نوسانات ارز، ابعاد، اندازه، ضخامت و حجم لوله‌های خریداری شده، مدت زمان ضمانت‌نامه، مشخصات فیزیکی و شیمیایی، وزن و استانداردهای لوله، شرکت تولیدکنندۀ لوله و هزینه‌های اجرایی از جمله موارد تاثیرگذار بر قیمت نهایی لوله هستند و به همین علت نمیتوان برای آنها قیمت ثابتی معین کرد.

لوله کاروگیت به صورت افقی در فضای بین دیوار و سقف ساختمان نصب می‌شود و باید به وسیله پیچ و مهره به دیوار بسته شود.

معمولاً لوله کاروگیت از آلیاژ آلومینیومی سبک و مقاوم ساخته می‌شود.

بله، لوله کاروگیت در صورت داشتن خرابی، می‌تواند تعمیر شود. اما برخی مشکلات ممکن است نیاز به تعویض کامل لوله داشته باشد.

بله، لوله کاروگیت برای مقاومت در برابر زلزله طراحی شده است و می‌تواند برای مدت زمان طولانی پایدار بماند.

بله، لوله کاروگیت قابلیت تنظیم دارد و می‌توان آن را به ارتفاع مورد نظر نصب کرد.

استفاده به عنوان لوله خم گرم در انتقال کابل برق، قابلیت استفاده در مخازن ذخیره مایعات و مواد، منتقل کردن آب ناشی از بارش باران، قابلیت استفاده در سیستم آبیاری و کشاورزی، قابلیت استفاده در تصفیه‌خانه‌ها و مراکز توزیع آب، قابلیت استفاده در صنعت فاضلاب، از لوله کاروگیت در صنعت ساختمان، کاربرد لوله کاروگیت در صنعت کشاورزی، کاربرد کاروگیت در صنعت معدن، کاربرد این لوله در صنعت راه و شهرسازی،کاربرد کاروگیت در معادن طلا، نقره و مس از جمله موارد مصرف این لوله دو جداره پلی‌اتیلنی هستند.