لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن
فهرست مطالب

تاریخ بروزرسانی

قیمت لوله پلی اتیلن با متر و بار قیمت گذاری می شود. معمولا هر متر لوله پلی اتیلن با توجه به بار آن چیزی حدود ۱۶ هزار تومان الی ۱۳ میلیون تومان می باشد.
قیمت لوله پلی اتیلن
نام کالا قیمت
 لوله پلی اتیلن ۲۰ میلیمتر (½ اینچ) ۱۰ بار 65,000 تومان
لوله پلی اتیلن ۲۰ میلیمتر (½ اینچ) ۱۶ بار 75,000 تومان
 لوله پلی اتیلن ۲۰ میلیمتر ( ½ اینچ) کابلی 40,000 تومان
 لوله پلی اتیلن ۲۵ میلیمتر (۱ اینچ یا ¾ اینچ) ۱۰ بار 78,000 تومان
لوله پلی اتیلن ۲۵ میلیمتر (۱ اینچ یا ¾ اینچ) ۱۶ بار  90,000 تومان
لوله پلی اتیلن ۲۵ میلیمتر (۱ اینچ یا ¾ اینچ) کابلی 50,000 تومان
لوله پلی اتیلن ۳۲ میلیمتر (۱.۲۶ اینچ) ۱۰ بار  105,000 تومان
لوله پلی اتیلن ۳۲ میلیمتر (۱.۲۶ اینچ) ۱۶ بار 145,000 تومان
لوله پلی اتیلن ۳۲ میلیمتر (۱.۲۶ اینچ) کابلی 63,000 تومان

جهت دریافت لیست قیمت کامل لوله پلی اتیلن و مشاوره رایگان قبل از خرید حتما با ما تماس بگیرید.

مشخصات لوله پلی اتیلن

  • فرمول پلی اتیلن: (C₂H₄)ₙ 
  • میزان عمرمفید: 50 تا 100 سال
  • سایز لوله پلی اتیلن استاندارد از ½ اینچ تا 100 اینچ
  • خواص شیمیایی: تقریبا هیچ آبی جذب نمی کند.
  • کاشف پلی اتیلن: هانس فون پشمان
  • لینک ویکی پدیا
  • نام عملی پلی اتیلن: HDPE,LDPE,LLDPE
  • خواص مکانیکی: دارای استحکام، سختی و سفتی کم
  • خواص الکتریکی: عایق الکتریکی خوب است.
  • گارانتی 12 ماهه شرکت آبراه پایپ

فروش به صورت عمده و خرده

لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن
قیمت لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن
تولید لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن

راهنمای سوالات مشتریان لوله پلی اتیلن

قیمت لوله پلی اتیلن با متر و بار قیمت گذاری می شود. معمولا هر متر لوله پلی اتیلن با توجه به بار آن چیزی حدود ۱۶ هزار تومان الی ۱۳ میلیون تومان می باشد.

استفاده از این لوله‌ها مزایای زیادی دارد که میتوان به مقاومت بالا در برابر خوردگی، سایش و فرسودگی، طول عمر زیاد، نصب آسان، حمل آسان، اتصالات متنوع، سازگاری با محیط زیست و ...اشاره کرد.

نشان استاندارد لوله، تاییدیه جهاد کشاورزی، تاییدیه آب و خاک و برگه استاندارد، تاریخ تولید لوله و مواد سازندۀ آن جزء مهم‌ترین مواردی هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند.

عوامل مختلفی مانند انواع اندازه‌های مختلف لوله، ضخامت لوله پلی‌اتیلن، میزان عرضۀ لوله در بازار، حجم لوله و وزن آن، نوع مواد اولیه و عیار مواد و درجه خلوص آنها، میزان تقاضا از سمت مشتریان و ... می‌توانند بر قیمت لوله پلی‌اتیلن تاثیر بگذارند.

با توجه به اینکه لوله های پلی اتیلن دارای مزایای بسیار متعددی هستند و امروزه استفاده های زیادی از آن می‌شود طبیعت در حال حاضر انواع مختلفی از این روزها روانه بازار شده با وجود این طبیعت ما شاهد تفاوت قیمت لوله پلی اتیلن هست به طوری که باید بدانید این لوله ها از لحاظ تعداد لایه های دیگر تفاوت‌های عمده‌ای داشته و در انواع تک جداره و چند لایه تولید می‌شود همچنین سایز لوله های پلی اتیلن نیز بسیار متعدد بوده به طور کلی می‌توان گفت از سایز ۱ و ۲ اینچ تا ۳۲ اینچ دسته بندی می شوند.

این لوله‌ها دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی، حلال‌ها، سایش، ضربه و زمین‌لرزه هستند، قابلیت بازیافت دارند، در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید مقاوم بوده و با آن واکنش نشان نمی‌دهند، عمر مفید بالا دارند و فسادپذیر نیستند.

رونق خرید و فروش لوله های پلی اتیلنی موجب شده است که در حال حاضر بسیاری افراد به دنبال خرید این لوله ها باشد از این رو مشاهده می شود که امروزه فروشگاه های مجازی به مانند آبراه پایپ اقدام به ارائه این روزها نموده تا شما راحت تر بتوانید آنچه را که می‌خواهید تهیه کنید به طور کلی باید توجه داشته باشید که انواع مختلفی از لوله های پلی اتیلن در این فروشگاه ها موجود بوده که به شما کمک می کند تا متناسب با نیاز خود خریداری کنید. قطعا با خرید این کالا از تولیدکننده و عرضه کننده به صورت مستقیم تاثیر بسزایی در قیمت آن دارد چرا که محصول مورد نظرتان را بدون واسطه و با قیمت واقعی خریداری می کنید.

از این لوله‌ها در حوزه‌های مختلفی مانند انتقال آب و گاز و فاضلاب، آبیاری تحت فشار، جابجایی سیالات از جمله سیالات شیمیایی، پوشش محافظ کابل‌ها و ...استفاده می‌شود.

و اما دسته دیگری از لوله ها لوله های gre بوده که می توان گفت لوله پلی اتیلن نسبت به این پول‌ها از ویژگی‌ها و مشخصات منحصر به فردی برخوردار است به طوری که باید بدانید استحکام کششی لوله پلی اتیلن ۲۴ برابر بیشتر از لوله جی آر پی بوده و از طرفی از انجایی که لوله های پلی اتیلن سبک وزن بوده و مقاومت کافی در برابر حرم ایران قرار دارند هیچ گونه شکستگی نداشته و ضایعاتی از خود به جا نمی گذارد در حالی که لوله های جی آر پی این ویژگی را نداشته و از این رو معمولا در پروژه های دریایی به دلیل خاصیت شکننده بودن از آن استفاده نمی شودعلاوه بر این توجه داشته باشید که برای استفاده از لوله جی آر پی بستر سازی آن باید به صورتی انجام گیرد که اطراف لوله تا حدودی کوبیده شود در حالیکه برای لوله های پلی اتیلن نیاز به چنین شرایطی نبوده زیرا این لوله ها به صورت خود به خود از مقاومت بالایی برخوردار هستند

یکی از مهمترین کاربردهای لوله های پلی اتیلن در کشاورزی می باشد به طوری که باید بدانید این لوله ها در کشاورزی و صنایع وابسته به آن بسیار پر کاربرد بوده و در کنترل منابع آبی و جلوگیری از هدر رفتن آب مزایای بسیار منحصر به فردی را به جا می گذارد. مزایای متعدد لوله های پلی اتیلن به گونه ای بوده که در هر باغ، گلخانه و مزرعه ای در جهان از این روش ها استفاده می شود اتصالات متنوع پلی اتیلن در قسمت‌های باغات برای آبیاری بسیار مورد استفاده قرار گرفته به طوری که به صورت قابل توجهی میزان آب مصرفی صرفه‌جویی می‌کند و از تبخیر و هدر رفتن آب جلوگیری به عمل می آید.

علاوه بر کشاورزی لازم است بدانید لوله پلی اتیلن در لایروبی نیز کاربرد داشته به طوری که این کاربر می تواند جدیدترین و آخرین استفاده متنوع از این لوله ها باشد در خصوص این هم باید بدانیم مقاومت مکانیکی و شیمیایی این لوله ها موجب شده است که بهترین انتخاب برای سیستم های انتقال سیار در پروژه‌های لایروبی به نظر برسد این امر موجب شده است در حال حاضر از لوله های پلی اتیلن به صورت گسترده در پروژه لایروبی احیای زمین آبگیری از لجن آبراه تالاب برکه ماهی قزل آلا ترمیم دریاچه آبگیری از باتلاقی خانه و بسیاری از موارد دیگر استفاده شودهمچنین باید توجه داشته باشید قیمت لوله پلی اتیلن میز نسبت به دیگر لوله ها مقرون به صرفه تر بوده از این رو جایگزین بسیار مناسبی به شمار می رود.

با وجود استفاده های متعددی که از لوله های آبرسانی می شود طبیعت مواد اولیه که در تولید این لوله ها به کار می رود نیز متفاوت است به طوری که باید بدانید لوله پلی اتیلن آب شرب طبیعتاً از مواد متفاوتی نسبت به دیگر لوله ها تولید می شود مواد اولیه لوله پلی اتیلن آب شرب باید به صورت ۱۰۰ درصد از مواد نو و بدون مواد ضایعاتی و بازیافتی باشد را قرار است آبی که با استفاده از این لوله ها جابجا شده است مرده مصرف انسان ها قرار گیرد توجه داشته باشید این لوله ها همچنین باید از اداره بهداشت گواهینامه داشته اما لوله های پلی اتیلن آبرسانی که برای انتقال آب جهت مصارف کشاورزی و صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد نسبت به لوله های پلی اتیلن آب شور حساسیت نداشته و از استانداردهای سختگیرانه این لوله ها پیروی نمی‌کند.

همانطور که در خصوص انواع مختلف لوله های پلی اتیلن گفته شد یکی از انواع لوله تک جداره ازجمله لوله های پرکاربرد بوده که فشار بین ۲ تا ۴۰ اتمسفر را تحمل کرده و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیردتوجه داشته باشید که تکنولوژی جدیدی که در ساخت این لوله ها مورد استفاده قرار گرفته و از طرفی مواد اولیه با کیفیت موجب شده است که نسل جدید دارای استانداردهای مختلفی بوده و کاربردهای متفاوتی داشته باشند.

لوله پلی اتیلن فشار قوی نوع دیگری از لوله های پلی اتیلن بوده که فشار کاری آنها ۶ پلاس ۳۲ اتمسفر می باشد شاید شما هم با شنیدن نام لوله پلی اتیلن فشار قوی با این نتیجه برسید که این روزها از خانه بالایی برخوردار است اما باید بدانید با وجود پیشرفت علم و نوآوری در زمینه تولید لوله های پلی اتیلن محصولی که تولید و روانه بازار شده است علی رغم اینکه فشار زیادی را می تواند تحمل کند چندانی نداشته که این امر موجب سبک شدن لوله می‌شود این پول‌ها در دو شکل کلافی و شاخه‌های تولید شده و حد و توان تحمل ۱۰ برابر بار خود را دارند.

و اما لوله های پلی اتیلن دوجداره نوعی دیگری از این لوله ها هستند که لازم است بدانید پوششان از پوششهای گرمی مانند قطران زغال سنگ می باشد از این رو این لوله ها از نظر ضربه و نفوذ مقاوم تر بوده و مقاومت الکتریکی آن نیز بسیار بالا می باشد نخستین لایه این لوله ها لایه آستری اپوکسی بوده و لایه میانی و لایه بالایی آن چسب می باشد. با وجود این هم طبیعتاً لوله های پلی اتیلن سه لایه مقاومت بالایی در برابر خوردگی و نخست‌وزیر نداشته و در مقابل ضربات فیزیکی و مکانیکی این انبار کردن و جابجایی نیز آسیب پذیر نمی باشد علاوه بر این باید بدانیم لوله های پلی اتیلن دو جداره کاربردهای زیادی در انواع پروژه ها دارد برای عبور سیالات مناسب بوده و جداره این لوله ها بیرون از آن قرار داشته و موجدار و دایره مانند می باشد.

اما یکی دیگر از انواع لوله های پلی اتیلن لوله پلی اتیلن نقل است می باشد این لوله پلی اتیلن که از انواع تک جداره محصولات بیشتر جهت انتقال آب مورد استفاده قرار می‌گیرد به طوری که جهت جلوگیری از نفوذ آب و ایمنی از لوله های پلی اتیلن در برابر برق این لوله ها جهت غلاف کابل های برق و کابل های فیبر نوری بسیار مورد استفاده قرار می گیرد زیرا همانطور که گفته شد لوله های پلی اتیلن انعطاف پذیری بالایی داشته و به دلیل طول عمر بالا و قیمت مناسب برای کابل های برق هستند  طور کلی باید بدانیم معمولاً این لوله ها از دو نوع فشار اتمسفری ۴ و ۶ بار تولید و عرضه می‌شود و کلاف های ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متری این لوله ها نیز در حال حاضر در بازار موجود است لوله های غلاف پلی اتیلن معمولاً از مواد به گری ۸۰ ساخته شده طوری که این گروه نسبت بگیرید صد از لحاظ مقاومتی و ضخامت لوله بیشتر بوده و این امر موجب می‌شود وزن‌لوله نیز بیشتر باشد.

در خصوص دوام و طول عمر لوله های پلی اتیلن باید بدانید   ازآنجایی که مواد اولیه این لوله ها در گرید های مختلف ایجاد می‌شود و طبیعتاً هر کدام از آنها نیز متغیر می باشدبا این حال به طور کلی می‌توان گفت این روزها از لحاظ دوام بر کیفیت بهترین گزینه برای زیرساخت های سیستم های لوله کشی شهری هستند و به دلیل مقاومت سایشی اتصالات یکپارچه مقاومت در برابر خوردگی عملکردی کولیکی طبیعت عمر طولانی دارد این وجود می‌توان گفت عمر این لوله ها معمولاً به عواملی چون خاک گاز فاضلاب آب شور و مشخصات فیزیکی و شیمیایی و محل قرارگیری آن بستگی داردالبته به طور کلی می توان گفت لوله های پلی اتیلن روز به روز با وجود پیشرفت علم سبک تر و نازک تر شده و در عین حال مقاومت بیشتری پیدا می کند به طوری که در حال حاضر عمر مفید این پول ها را در بازه زمانی بین ۵۰ تا ۱۰۰ سال تخمین زده اند.

برای تست انجام تست کنترل کیفیت لوله های پلی اتیلن از جمله ضروری ترین مهمترین امور در کارخانه های تولید این لوله ها انجام می گیرد واینکه دقت انجام این آزمایش می‌تواند مرغوبیت و کیفیت نهایی لوله‌ها را نشان دهد سنجش کیفیت لوله پلی اتیلن به گونه‌ای بوده که این روزها را از پارامترهای شیمیایی و فیزیکی آزمایش کرده و مشخص می نماید که لوله های پلی اتیلن تا چه میزانی بر مبنای استانداردهای جهانی تولید می شود آزمایش این لوله ها به منظور بررسی سه کام لوله در برابر فشارهای هیدرواستاتیک انجام می گیرد و به طور کلی می توان گفت این آزمایش در محل پروژه و بر روی نمونه لوله تولید شده به صورت آزمایشگاهی می باشدبه طور کلی باید بدانید تست‌های چون تست جریان مذاب فشار حرارتی و دست کشش در این تولیدی ها انجام می شود هر کدام از آنها میزان ای از کیفیت لوله را مشخص می کند.

در خصوص مقاومت لوله های پلی اتیلن در برابر مواد شیمیایی باید بدانید که به طور کلی این لوله ها دارای ثبات می باشد و طبق آزمایشاتی که انجام گرفته است مشاهده می شود این روزها در اکثر حلال های معدنی و آلی در ۲۰ درجه سانتیگراد غیر محلول می باشد ولی در درجه حرارت بالاتر از ۹۰ درجه به میزان خیلی کمی ممکن است حل گردند. این امر موجب شده است که به راحتی بتوان از این لوله ها جهت انتقال مواد شیمیایی و اسیدی نیز استفاده نمود طبیعتاً جزو مزایای این لوله ها به شمار می رود.

لوله و اتصالات پلی اتیلن را با گرم کردن سطوح آنها توسط اتو لوله تا ذوب شدن و سپس اتصال و ثابت نگه داشتن آنها تا خنک شدن، به هم جوش دهید.

تمامی محصولات آبراه پایپ دست اول و با بهترین کیفیت از دم کارخانه برای شما مشتریان ارسال می شود و اکثر لوله های پلی اتیلن دست دوم دیوار از کیفیت مناسبی برخوردار نیستن و عملا عمر کمتری نیز برای استفاده دوباره دارند.

سایز مناسب لوله پلی اتیلن برای کابل برق به تعداد و ضخامت کابل ها، شرایط محیطی و الزامات پروژه بستگی دارد و نمیتوان در یک جمله آن را تعیین کرد توصیه می شود با متخصص برق یا تاسیسات مشورت کنید.

تمامی محصولات لوله و اتصالات آبراه پایپ تولید در داخل کشور ایران تولید می شود.

بله، لوله پلی اتیلن ضد حریق وجود دارد.

این نوع لوله ها با افزودنی های ویژه ای ساخته می شوند که مقاومت آنها را در برابر آتش و حرارت بالا افزایش می دهد.

لوله های پلی اتیلن ضد حریق در سیستم های اطفا حریق، آبرسانی به ساختمان ها، و سایر کاربردهایی که نیاز به مقاومت بالا در برابر آتش دارند استفاده می شوند.

قیمت لوله پلی اتیلن

قیمت لوله پلی اتیلن با متر و بار قیمت گذاری می شود. معمولا هر متر لوله پلی اتیلن با توجه به بار آن چیزی حدود 16 هزار تومان الی 13 میلیون تومان می باشد.

لیست قیمت لوله پلی اتیلن شرکت آبراه پایپ تاریخ بروزرسانی سه شنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۷

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 40 میلیمتر (1.5 اینچ) 6 بار = 125,000 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 40 میلیمتر (1.5 اینچ) 10 بار = 153,000 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 40 میلیمتر (1.5 اینچ) 16 بار =  223,000 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 40 میلیمتر (1.5 اینچ) کابلی = 95,00 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 50 میلیمتر (2 اینچ) 4 بار = 16,500 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 50 میلیمتر (2 اینچ) 6 بار = 195,000 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 50 میلیمتر (2 اینچ) 10 بار = 235,000 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 50 میلیمتر (2 اینچ) 16 بار = 345,000 تومان

قیمت لوله پلی اتیلن سایز 50 میلیمتر (2 اینچ) کابلی = 145,000 تومان

نظرات مشتریان

دربارۀ لولۀ پلی‌اتیلن بیشتر بدانید

در زمان قدیم از لوله‌های روکار فلزی برای انتقال آب، فاضلاب و گاز استفاده می‌شد و استفاده از این لوله‌های فلزی مشکلات زیادی را به افراد تحمیل می‌کرد. از جملۀ این مشکلات، خوردگی و زنگ‌زدگی لوله و نشتی آن بود. به مرور زمان لوله‌های فلزی کنار گذاشته شدند و جای آنها را لوله‌های پلاستیکی منعطفی به نام لوله‌های پلی‌اتیلن گرفتند. این لوله‌ها برعکس لوله‌های فلزی عمر بیشتری داشتند و ضمانت‌نامه‌های آنها مدت زمان زیادی را پوشش می‌داد.

امتیازات مثبت این لوله‌ها مانند حمل و نقل آسان، وزن کم، مقاومت بالا و ضایعات کم باعث شده تا استفاده از آنها فراگیر شود.

لوله پلی‌اتیلن با مقاومت بالا در برابر نفوذپذیری مواد شیمیایی آلی و غیرآلی نظر همگان را به خود جلب کرد. مقاومت این لوله‌ها نسبت به لوله‌های فلزی در مقابل نفوذپذیری مواد شیمیایی در حدود ۱۵ برابر بیشتر است.

به دلیل کاربرد گسترده و ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد این لوله‌ها و همچنین مناسب‌تر بودن قیمت لوله‌ پلی‌اتیلن، در این مقاله به طور کامل این لوله‌ها را به همراه مزایا و کاربردهای آنها مطرح می‌کنیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در بارۀ این لوله‌ها به دست بیاورید.

لوله پلی‌اتیلن چیست؟

لوله پلی‌اتیلن که به PE نیز مشهور است، به لوله‌ای گفته می‌شود که از پلیمریزاسیون اتیلن به روش اکستروژن به دست می‌آید.

پلیمریزاسیون یک واکنش شیمیایی است که طی آن، مونومرها که مولکول‌های کوچکی هستند با هم پیوند خورده و یک مولکول بزرگ را که جرم مولکولی بسیار بیشتری در مقایسه با مولکول اولیه دارد به وجود می‌آورند. اتیلن نیز ساده‌ترین هیدروکربن غیر اشباع است که طی فرآیند پلیمریزاسیون به پلی‌اتیلن تبدیل می‌شود.

پلی‌اتیلن در گروه گرمانرم‌ها قرار دارد که به آنها ترموپلاستیک نیز گفته می‌شود. در واقع گرمانرم به نوعی ویژگی پلاستیک گفته می‌شود که در تماس با گرما نرم می‌شود و پس از حذف گرما سرد و سخت می‌شود و با تکرار چندین بارۀ این فرآیند، تغییر چشمگیری در خواص پلاستیک به وجود نمی‌آید. پلی‌اتیلن نیز به دلیل این ویژگی، در تماس با گرما دچار تغییر شکل می‌شود.

لوله پلی‌ اتیلن برای نخستین بار در سال ۱۹۵۰ تولید شدند ولی در آن زمان ساختار آنها به گونه‌ای بود که به راحتی ترک می‌خوردند. ولی با وجود این عیب بزرگ، ویژگی‌هایی مانند انعطاف لوله و حمل و نقل آسان آنها باعث شد تا بتوانند در بازار باقی بمانند و حتی طرفداران زیادی نیز پیدا کنند. به مرور زمان کارشناسان توجه بیشتری به این لوله‌ها کردند و مشکلات آنها را برطرف نمودند و این لوله‌ها به طور کامل جایگزین لوله‌های فلزی شدند.

تاریخچه لوله پلی‌اتیلن

پروفسور کارل زیگلر در سال ۱۹۵۳ موفق شد اتیلن را در حضور یک کاتالیست در دما و فشار پایین پلیمریزاسیون کند. او به همراه یک شیمیدان ایتالیایی موفق به این کشف مهم شدند و به همین دلیل نیز جایزه نوبل شیمی را از آن خود کردند. اولین کارخانه برای تولید پلی‌اتیلن به صورت آزمایشی در فرانکفورت آلمان تاسیس شد و در سال ۱۹۵۸، تولید پلی‌اتیلن جهانی شد و به ۱۷۰۰۰ تن در طول سال و سپس به ۲۰۰ هزار تن در سال ۱۹۶۲ رسید.

در سال 1959، یک موسسه استاندارد در آلمان توانست اولین استانداردهای بین‌المللی را برای این لوله‌ها تعیین کند و این استانداردها با نام DIN8074/75 شناخته شدند.

تقسیم‌بندی لوله‌های پلی‌اتیلن

 بر اساس چگالی

پلی‌اتیلن‌ها را بر اساس چگالی به چند گروه تقسیم‌بندی می‌کنند.

پلی‌اتیلن با چگالی کم

به این پلی‌اتیلن، LDPE نیز گفته می‌شود و ویژگی‌هایی دارد که باعث شده‌ است چگالی پلی‌اتیلن کاهش پیدا کند. در این محصول، تعداد شاخه‌های جانبی زیاد است و اندازه آنها نیز بلند است و همینطور زنجیره‌های مولکولی با فاصله زیادی از یکدیگر قرار گرفته‌اند. فاصلۀ زیاد بین زنجیره‌های مولکولی منجر به کاهش چگالی پلی‌اتیلن شده است.

چگالی این پلی‌اتیلن بین ۰.۹۱ تا ۰.۹۲۵ گرم بر سانتیمتر مکعب است و در تولید اسباب‌بازی، روکش سیم برق و ظرف‌های پلاستیکی کوچک کاربرد دارد.

پلی‌اتیلن با چگالی کم خطی

به این محصول، LLDPE نیز گفته می‌شود و دلیل انتخاب این نام، خطی بودن زنجیره پلیمر است. نحوۀ تولید این محصول به این صورت است که در فرآیند تولید پلی‌اتیلن، کومونومر بوتن نرمال به اتیلن اضافه شده و سبب می‌شود تا محصول نهایی دارای شاخه‌های جانبی بیشتر ولی با طول‌های برابری باشند.

چگالی این محصول بین ۰.۹۱ تا ۰.۹۴ است و برای ساخت کیسه زباله، فویل آلومینیومی، سطل زباله و حوضچه‌های پساب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پلی‌اتیلن با چگالی متوسط

به این محصول، MDPE گفته می‌شود و مقاومت بالایی در مقایسه با پلی‌اتیلن با چگالی بالا دارد. ضربه‌پذیری پلی‌اتیلن با چگالی متوسط نیز زیاد است و برای بسته‌بندی‌هایی مانند درب بطری از این محصول استفاده می‌شود.

چگالی این محصول بین ۰.۹۲۶ تا ۰.۹۴۰ است و برای ساخت لوله‌های پلاستیکی کاربرد دارد و همچنین در اتصالات لوله‌کشی نیز قابل استفاده است.

پلی‌اتیلن با چگالی بالا

به این محصول HDPE گفته می‌شود که که در مقایسه با سایر محصول‌ها متبلور تر است. به همین دلیل ساختار آن فشرده‌تر بوده و چگالی آن نیز بیشتر است و تعداد شاخه‌های جانبی آن نسبت به سایر پلی‌اتیلن‌ها کمتر است. به این محصول، پلی‌اتیلن سنگین نیز گفته می‌شود.

چگالی این محصول بین ۰.۹۴۱ تا ۰.۹۶۵ است و برای تولید کانال کابل فیبر نوری و ساخت ظرف‌های صنعتی و لوله‌های معمولی تحت فشار استفاده می‌شود.

بر اساس گرید

قبل از اینکه استانداردهای بین‌المللی تصویب شوند، تقسیم‌بندی و نام‌گذاری مواد پلی‌اتیلن بر اساس چگالی آنها بود اما استاندارد ISO از گریدهای PE80 و PE100 استفاده می‌کند.

لوله پلی‌اتیلن PE80

اولین و مهمترین تفاوت این مواد با انواع PE100 در چگالی است. مواد پلی‌اتیلن PE80 با پیشرفت در صنعت پلیمر کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند و معمولا از این لوله‌ها برای انتقال فاضلاب استفاده می‌شود. این لوله‌ها برای فشار کاری بالا مناسب نیستند و در تولید برخی لوله‌های پلی‌اتیلن از آنها استفاده می‌شود. قیمت لوله پلی‌اتیلن PE80 از PE100 بیشتر است زیرا مواد PE80 چگالی کمتری دارند و لوله‌ای که توسط آنها تولید شود دارای وزن بیشتر و ضخامت بیشتری است و این موارد سبب افزایش قیمت لوله پلی‌اتیلن می‌شوند.

از این لوله‌ها به غیر از مصارف فاضلابی، در شبکه توزیع گاز، انتقال آب کم فشار و آبیاری قطره‌ای گیاهان نیز استفاده می‌شود. بیشتر لوله‌های دوجداره کاروگیت و اسپیرال که با کاربری انتقال فاضلاب تولید می‌شوند از این مواد تشکیل شده‌اند.

لوله پلی‌اتیلن PE100

ضخامت این لوله نسبت به انواع دیگر کمتر بوده و چگالی بالا و وزن کمی دارد و در صنایع مختلف استفاده می‌شود. این لوله‌ها در برابر صوت، جریان الکتریسیته و حرارت عایق هستند. کمترین ضخامت در لوله‌های پلی‌اتیلن متعلق به PE100 است. از این لوله‌ها در صنعت آب‌رسانی، انتقال آب تحت فشار، آبیاری بارانی و قطره‌ای، انتقال مواد شیمیایی، جمع‌آوری فاضلاب، زهکشی زمین کشاورزی، انتقال آب آشامیدنی و آب دریا، هدایت سیلاب، نیروگاه‌ها، لوله‌کشی داخلی و زیرزمینی ساختمانی، پوشش سیم برق و … استفاده کرد.

همچنین این لوله‌ها به عنوان بهترین نوع لوله برای انتقال مواد ضد کف و اتیلن گلیکول نام برده می‌شوند زیرا در برابر خوردگی مقاوم بوده و با مواد شیمیایی وارد واکنش نمی‌شوند. اتیلن گلیکول یک ماده خام در تولید الیاف پلی استر است و در تولید مواد ضد یخ نیز کاربرد دارد.

این لوله به چهار دستۀ زیر تقسیم می‌شود:

  • لوله PE100 RT: مقاومت بالای این لوله در برابر دما باعث شده تا برای انتقال آب داغ گزینۀ مناسبی باشد.
  • لوله PE100 RC: این لوله در برابر ترک‌خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان داده و به همین علت در مکان‌هایی که نمیتوان زیرساخت مناسب برای خط انتقال فراهم کرد و یا احتمال بروز حوادث مختلف زیاد است، کاربرد زیادی دارند.
  • لوله PE100 محافظ‌دار: این لوله‌ها یک لایۀ آلومینیومی دارند که اجازۀ ورود آلودگی به لوله را نمی‌دهد و به همین علت برای انتقال موادی مناسب است که نباید آلودگی به آنها نفوذ کند.
  • لوله PE100 پوشش‌دار: این لوله‌ها با یک روکش محکم و سخت می‌توانند در نصب بدون ترانشه مورد استفاده قرار بگیرند.

فرآیند تولید لوله پلی‌اتیلن

تولید این لوله‌ها به روش اکستروژن صورت می‌گیرد. اکستروژن روشی است که طی آن مواد تغییر شکل پیدا می‌کنند و ضخامت یا سطح مقطع آنها کاهش پیدا می‌کند و در نهایت، قطعاتی تولید می‌شود که سطح مقطع صاف و عمودی دارند.

در فرآیند تولید لوله پلی‌اتیلن، مواد اولیه گرانول‌مانند وارد دستگاهی به نام اکسترودر شده و در اثر گرما ذوب می‌شوند. اکسترودر دستگاهی است که برای فرآیند اکستروژن مورد استفاده قرار می‌گیرد. مواد ذوب شده از دستگاه اکسترودر خارج شده و در قالب ریخته می‌شوند. پس از قالب‌گیری، مواد ذوب‌شده وارد مخزن خلاء می‌شوند تا قطر آنها تنظیم شود و در این قسمت است که لوله با اعمال فشار کافی و مناسب به شکل‌های دلخواه درمی‌آید. با شکل‌گیری لوله، محصول از قسمت تنظیم‌کنندۀ دستگاه خارج می‌شود.

پس از خارج شدن، لوله با جریان آب خنک سرد شده و لوله نهایی از مخزن سرد کن با دستگاه کشنده خارج می‌شود. اگر قطر لوله زیاد نباشد برای خنک کردن آن از روش غرقابی نیز استفاده می‌شود. تولید لوله‌های پلی‌اتیلن تک جداره به این روش انجام می‌شود.

انواع لوله پلی‌ اتیلن

لوله‌های پلی‌اتیلن به چند گروه تقسیم‌بندی می‌شوند:

لوله پلی‌اتیلن تک جداره

به لوله پلی‌اتیلن تک جداره، لوله پلی‌اتیلن فشار قوی نیز گفته می‌شود. از این لوله‌ها به دلیل توان تحمل فشار بالا برای انتقال سیالات تحت فشار استفاده می‌شود. از یک لایه برای پوشانندگی این لوله‌ها استفاده می‌شود به همین علت به آنها لوله پلی‌اتیلن تک جداره گفته می‌شود. این لوله‌ها انواع مختلفی دارند.

لوله‌های PE80 از انواع تک جداره هستند که می‌توانند بار فشار 8 مگاپیکسلی را تحمل کنند. لوله‌های PE100 نیز نوع دیگری هستند که قادر به تحمل بار فشار 10 مگاپیکسلی هستند. لوله‌ تک جداره به عنوان لوله پلی اتیلن کشاورزی نیز شناخته می شوند و برای صنعت آبیاری قطره‌ای نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین از این لوله‌ها برای پروژه‌های نفتی، فاضلاب، آب و گازرسانی استفاده می‌شود. از لولۀ تک جداره PE100 بیشتر در انتقال آب آشامیدنی و سیستم‌های آتش‌نشانی استفاده می‌شود.

این لوله‌ها قابلیت این را دارند که سرمای نزدیک به منفی ۷۰ درجه و گرمای نزدیک به ۸۰ درجه را تحمل کنند و به همین دلیل قابل استفاده در شرایط مختلف آب و هوایی هستند. این لوله‌ها از فشار ۲ تا ۴۰ بار را تحمل می‌کنند و مهمترین کاربرد آنها در انتقال آب و گاز و استفاده به عنوان پوشش کابل است. این لوله‌ها طول عمر بالای ۵۰ سال دارند و به دلیل آنکه می‌توانند خاصیت هیدرولیکی خود را حفظ کنند، قابل استفاده در زمین‌های ناهموار هستند.

لوله‌های پلی‌اتیلن تک جداره PE100 دارای وزن کمتر، ضخامت کمتر، ضریب ایمنی بالاتر، مقاومت بالاتر در برابر ضربه و انعطاف‌پذیری بالاتری هستند. همچنین قیمت لوله پلی‌اتیلن در انواع تک جداره PE100 مقرون به صرفه‌تر است. گرانول PE100 که برای ساخت این نوع لوله استفاده می‌شود جزء باکیفیت‌ترین انواع گرانول است و به گرانول نسل سوم مشهور است. گرانول PE80 به نسل دوم گرانول شهرت دارد و نسبت به PE100 از قدمت بیشتری برخوردار است. وزن این لوله‌های تک جداره سنگین‌تر است و قیمت آنها نیز بیشتر است.

برای تولید لوله‌های تک جداره نیز از روش اکستروژن استفاده می‌شود و گرانول‌های پلی‌اتیلن در دستگاه اکسترودر ذوب شده و توسط ماردون که یک میله مارپیچی است، از دستگاه خارج شده و در قالب ریخته می‌شوند. سپس مواد از کالیبراتور عبور می‌کنند و وارد تانک خلاء می‌شوند تا با اعمال فشار مناسب، لوله تشکیل شود.

لوله پلی‌اتیلن دو جداره

لوله‌ پلی‌اتیلن دوجداره به دو دسته تقسیم می‌شود. این لوله‌ها همانطور که از نامشان مشخص است دارای دو لایه هستند که لایه درونی آنها سطح صاف و لایه بیرونی سطح موج‌دار دارد. مقاومت حلقوی این لوله‌ها بالاست و سطح داخلی صیقلی دارند و به همین علت در پروژه‌های فاضلابی، زهکشی و آبیاری بسیار پرکاربرد هستند.

یکی از تفاوت‌های لوله تک جداره و دو جداره در این است که انواع دو جداره در برابر فشار بارهای خارجی مقاومت زیادی از خود نشان می‌دهند اما انواع تک جداره در برابر فشارهای داخلی مقاوم هستند. سطح داخلی صیقلی این لوله باعث می‌شود تا رسوب نتواند در آن تجمع پیدا کند و به همین دلیل به راحتی در صنعت فاضلاب میتوان از آنها استفاده کرد. مقاومت این لوله‌ها در مقابل خوردگی بسیار زیاد است و به همین دلیل مواد سمی نمی‌توانند وارد محتویات این لوله شوند. قابلیت ترمیم و جوشکاری آسان، مقاومت زیاد در مقابل حلال‌های آلی، اسیدها و بازها، اشعه ماوراء بنفش خورشید، رانش زمین و مواد شیمیایی از جمله ویژگی مهم لوله دو جداره پلی‌اتیلینی است.

علاوه بر کاربردهای مطرح شده، از این لوله‌ها در نیروگاه‌ها و کارخانه‌های پتروشیمی و پالایشگاه‌ها به عنوان خطوط آب سرد استفاده می‌شود. همچنین در ساخت معابری که هم‌سطح نیستند، کابل فیبر نوری، کابل برق و مخابرات، سیستم زهکشی معابر و … نیز میتوان از این لوله‌های دو جداره استفاده کرد. این لوله‌ها با جوش الکتروفیوژنی، جوش اکستروژنی، اتصالات فلنجی و رینگ و همچنین واشرهای EPDM به یکدیگر متصل می‌شوند.

لوله کاروگیت

این لوله‌ها جزء لوله‌های پلی‌اتیلن دو جداره هستند. قطر این لوله‌ها، ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ متر است و به عنوان یک مجرای زیرزمینی کاربرد دارند زیرا فشار داخلی ندارند. از لوله‌های کاروگیت برای انتقال فاضلاب اسیدی و بازی استفاده می‌شود. لوله کاروگیت از دو لایه پلی‌اتیلن تشکیل شده و لایه داخلی صیقلی و لایه خارجی کنگره‌ای و موج‌دار دارد. معمولا رنگ دو لایه درونی و بیرونی این لوله با هم متفاوت است.

شکل خاص هندسی کاروگیت باعث شده تا در مقابل تنش‌ها و فشارها از مقاومت زیادی برخوردار باشد زیرا سطح شیاردار خارجی به افزایش مقاومت لوله در مقابل فشار وارد شده از سمت خاک کمک می‌کند. بیشترین کاربرد لوله کاروگیت در پروژه‌های فاضلاب شهری است زیرا سطح صیقلی آنها به گونه‌ای است که رسوب در آنجا تجمع پیدا نمی‌کند.

برای آشنایی بیشتر با لوله کاروگیت و اطلاع از قیمت آن روی لینک زیر کلیک کنید.

لوله اسپیرال

نوع دیگری از لوله‌های پلی‌اتیلن دو جداره، لوله‌های اسپیرال هستند. تفاوت این لوله با لوله کاروگیت در فرآیند تولید لوله است. مقاومت حلقوی لوله اسپیرال از لوله کاروگیت بیشتر است ولی از وزن کمتری نسبت به آن برخوردار است. مقاومت بالای لوله‌های اسپیرال سبب می‌شود در جمع‌آوری آب‌های سطحی کاربرد زیادی داشته باشند زیرا در برابر بار خارجی مقاومند. همچنین فاضلاب‌های شهری و صنعتی نیز توسط این لوله‌ها منتقل می‌شود و در صنعت جاده‌سازی نیز کاربرد دارند. این لوله‌ها به شکل جوش لب به لب به یکدیگر متصل می‌شوند.

دلیل مقاومت بالای این لوله به فاصلۀ موجود بین جداره بالایی و پایینی دیواره لوله مربوط است و معمولا دیواره این لوله از پلی‌اتیلن با چگالی بالا ساخته می‌شود.

لوله‌های آبیاری

این لوله‌ها جزء انواع لوله‌های پلی‌اتیلن تک جداره هستند. عده‌ای این لوله‌ها را در دستۀ لوله‌های تک جداره طبقه‌بندی می‌کنند ولی عده‌ای دیگر به دلیل کاربرد گسترده این لوله در بخش کشاورزی، آن را به عنوان گروه جدا نام‌گذاری کرده‌اند. این لوله‌ها نیز به دو گروه تقسیم می‌شوند:

لوله‌های آبیاری با چگالی بالا (HDPE Pipe):

لوله‌های آبیاری با چگالی بالا به شکل کلاف تولید می‌شوند و بخش اصلی شبکۀ آبیاری تحت فشار هستند.

لوله‌های آبیاری با چگالی پایین (LDPE Pipe):

قطر این لوله‌ها کمتر است و در نتیجه فشار کمتری را هم می‌توانند تحمل کنند. چگالی پایین منجر به طول عمر کمتر این لوله‌ها شده و عمر مفید آنها بین ۱۰ تا ۱۵ سال است. فشاری که لوله‌های آبیاری با چگالی پایین قادر هستند تحمل کنند بین ۲.۵ تا ۶ بار است و قطر آنها معمولا بین ۱۶ تا ۳۲ میلی‌متر است.

البته نوع دیگری از لوله‌های آبیاری نیز وجود دارد که به نوار آبیاری مشهور هستند و در آبیاری قطره‌ای گلخانه و مزرعه استفاده می‌شوند.

لوله PEX

این لوله‌ها نوع دیگری از لوله‌های پلی‌اتیلن هستند که به پلی‌اتیلن شبکه‌ای‌شده نیز معروف هستند. برای تولید لوله‌های PEX، لوله پلی‌اتیلن را اصلاح می‌کنند و مقاومت آن را در برابر دما بیشتر می‌کنند که منجر به تولید لوله‌ای با طول عمر بیشتر و چگالی متوسط به بالا می‌شود. این لوله‌های مقاوم، در صنعت آتش‌نشانی کاربرد گسترده‌ای دارند و در توزیع آب گرم و سرد نیز میتوان از آنها استفاده کرد. همچنین در سیستم گرمایش از کف، تهویه مطبوع، گلخانه، زمین فوتبال و سایر زمین‌های ورزشی نیز از این لوله‌ها استفاده می‌کنند.

لوله پکس به لوله ۵ لایه نیز معروف است و ممکن است هر کدام از لایه‌های آن از مواد مختلفی تشکیل شده باشند. مهمترین تقسیم‌بندی این لوله‌ها بر اساس نحوه تولید آنهاست که آنها را به سه دسته تقسیم می‌کند.

لوله PEX-A

منعطف‌ترین لوله در بین انواع لوله‌های پلکس است. این لوله ساختار مارپیچی ندارد و مهمترین نقطه ضعف آن، مقاومت کم در برابر مواد شیمیایی است. قیمت این لوله نسبت به دو نوع دیگر لوله پکس بیشتر است.

لوله PEX-B

طول عمر این لوله بسیار مناسب است و ظرفیت انفجاری بیشتری نسبت به لوله پکس A دارد. مهمترین ایراد این لوله به ساختار مارپیچی و سفت آن مربوط است.

لوله PEX-C

این لوله‌ها در بین انواع لوله پکس از همه مقاوم‌تر هستند اما مقاومت آنها در برابر اکسیداسیون و خوردگی زیاد نیست، به همین دلیل در لوله‌کشی از آنها استفاده نمی‌کنند.

لوله PE-RT

این لوله را میتوان زیرمجموعۀ لوله PX نیز به شمار آورد. البته این لوله‌ها نسبت به لوله‌های PX از مقاومت حرارتی بیشتری برخوردار هستند. به دلیل مقاومت حرارتی بالا، در صنعت ساختمان‌سازی برای انتقال سرما و گرما میتوان از این لوله استفاده کرد. ویژگی دیگری که سبب می‌شود کاربرد این لوله در صنعت ساختمان‌سازی گسترده باشد، مقاومت بالای آن در مقابل ترک‌خوردگی است.

کاربرد لوله پلی‌اتیلن در صنعت

لوله‌های پلی‌اتیلن کاربرد زیادی در صنایع دارند که تعدادی از این کاربردها را در اینجا مطرح می‌کنیم:

لولۀ پلی‌اتیلن کابل برق

از این لوله در پوشش کابل برق استفاده می‌شود و از سوختن کابل‌ها در هنگام رعد و برق و … پیشگیری می‌کند. برای پوشش دادن کابل‌های مخابراتی و همینطور فیبرهای نوری نیز از این این لوله‌ها استفاده می‌شود. این لوله‌ها با لوله‌های پلی‌اتیلن آب‌رسانی تفاوت دارند و از پلی‌اتیلن مرغوب با چگالی بالا تشکیل شده‌اند. لوله‌های پلی‌اتیلن کابلی در مقابل نفوذ پذیری مایعات از مقاومت بالایی برخوردار هستند.

در نیروگاه‌های برق از این لوله‌ها برای کاهش اتلاف انرژی و کاهش هزینه‌های نگهداری و تعمیرات استفاده می‌شود. لوله‌های مورد استفاده در نیروگاه‌های برق، استحکام زیادی در برابر خوردگی دارند و در مقابل فشار و دما و ضربه نیز مقاوم هستند. کاربرد دیگر این لوله‌ها در نیروگاه برق، انتقال انرژی گرمایی به بیرون از نیروگاه است که اتلاف انرژی را به حداقل می‌رساند. این لوله‌ها با محیط زیست سازگار هستند و از نظر قیمت نیز بسیار به‌صرفه هستند.

لوله‌های پلی‌اتیلن کابل برق در قطرهای مختلفی تولید می‌شوند و بهترین روش اتصال این لوله‌ها به یکدیگر روش الکتروفیوژن است. حداقل قطر این لوله‌های پلی‌اتیلن کابلی، ۱۶ میلی‌متر است و به دلیل تولید کلافی، هزینه‌های تولید آنها کاهش می‌یابد. در ساختار لوله‌های کابلی، میزان گرانول یا ضایعات پلیمری از مواد پلی‌اتیلن بیشتر است.

کاربرد لوله پلی‌اتیلن در شبکه‌های زهکشی

لوله‌های پلی‌اتیلن مختلفی در زهکشی استفاده می‌شوند که طراحی‌های متفاوتی دارند. برای مثال میتوان به لوله‌های آب با دیواره محکم و لوله‌های سوراخ‌دار یا مشبک و لوله‌های دارای دیوارۀ چین‌خورده اشاره کرد.

لوله‌های آب با دیواره محکم دارای دیواره بدون خلل و فرج هستند. لوله‌های مشبک دارای دیوارهایی هستند که سوراخ‌های ریزی دارند. در زهکشی بیشتر از لوله دو جداره استفاده می‌شود زیرا استحکام بیشتری دارند و نسبت به سرما و گرما مقاوم هستند و همچنین امکان نشت آب و تبخیر آب نیز در آنها بسیار کم است.

لوله پلی‌اتیلن در زمین‌های کشاورزی می‌تواند آب مازاد آبیاری یا بارندگی را خارج کند و بین آب و اکسیژن خاک توازن ایجاد کند. همچنین در زمین‌هایی که خاک شور دارند نیز پس از آبشویی و خارج کردن املاح مضر، از این لوله‌ها برای انتقال آنها به خارج از زمین استفاده می‌شود. لوله‌های پلی‌اتیلن مشبک بیشتر از سایر لوله‌ها در زهکشی کاربرد دارند.

کاربرد لوله پلی‌اتیلن در هوارسانی و تهویه

از این لوله‌ها برای جابجایی هوا و ایجاد جریان هوای مناسب در پروژه‌های عمرانی استفاده می‌شود. همچنین در سیستم‌های تهویه ساختمانی و سیستم‌های خنک‌کننده و گرمایشی نیز میتوان از این لوله استفاده کرد. این لوله‌ها به دلیل مقاومت در برابر خوردگی، انعطاف‌پذیری بالا، مقاومت بالا در برابر فشار، مقاومت در برابر شرایط مختلف محیطی، وزن سبک و هزینه‌های کم بهترین گزینه برای سیستم هوارسانی هستند.

همچنین اتصال آسان قطعات لوله، مقاومت در برابر اشعه فرابنفش، نصب راحت در سقف کاذب، برخورداری از خاصیت‌ جمع‌شوندگی در برابر رانش زمین و مقاومت در برابر زمین لرزه و نیاز نداشتن به رنگ‌آمیزی به ویژه در نصب روکار از جمله سایر ویژگی‌های لوله پلی‌اتیلن است که کاربرد آن را برای تهویه و هوارسانی ممکن کرده است.

لوله لایروبی پلی‌اتیلن

از لوله لایروبی پلی‌اتیلن در پروژه‌های لایروبی استفاده می‌شود. در این پروژه‌ها موادی مانند لجن، رسوب سمی و … را از بستر اقیانوس، دریاچه، رودخانه و بندرها جمع می‌کنند. این لوله‌ها به طور انحصاری برای لایروبی طراحی و تولید می‌شوند و مقطع‌های عرضی برای تسریع جریان سیال و کاهش یافتن فشار روی پمپ دارند.

مزیت لوله‌های‌ لایروبی پلی‌اتیلن این است که در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند و با فلنج به آسانی به یکدیگر متصل می‌شوند. این لوله‌ها قابل بازیافت بوده و از این رو با محیط زیست سازگار هستند و در برابر سایش و خراش نیز مقاوم هستند. لوله پلی‌اتیلن مخصوص لایروبی برای ترمیم دریاچه‌ها، آب‌گیری از لجن و احیای زمین کاربرد زیادی دارد.

لوله پلی‌اتیلن فاضلابی

این لوله‌ها برای انتقال انواع فاضلاب و همینطور جمع‌آوری آب‌های سطحی مورد استفاده هستند و از نفوذ سیالات به عمق خاک جلوگیری می‌کنند. از لوله دوجداره کاروگیت یا لوله تک جداره پلی‌اتیلن میتوان برای انتقال فاضلاب استفاده کرد. البته استفاده از لوله کاروگیت به صرفه‌تر است و در اندازه‌های مختلفی برای انتقال فاضلاب تولید و طراحی می‌شود. لوله پلی‌اتیلن فاضلابی در برابر خوردگی و سایش و انواع مختلف مواد شیمیایی از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است.

این لوله‌ها به سه گروه تقسیم می‌شوند:

۱. لوله‌های پلی‌اتیلن فاضلابی تحت فشار با چگالی پایین:

این لوله‌ها خاصیت ارتجاعی بالایی دارند، در شرایط تنش کششی مستحکم هستند و پایداری مکانیکی دارند. این لوله‌ها سه لایه دارند و مایعات تا فشار ۳ مگاپاسکال را می‌توانند انتقال دهند.

۲. لوله‌های فاضلابی با چگالی بالا:

این لوله‌ها برای استفاده در فاضلاب بسیار مقاوم و بادوام هستند و دمای منفی ۵۰ درجه را می‌توانند تحمل کنند. برای اتصال این نوع از لوله‌های فاضلابی از اتصالات چین‌دار استفاده می‌شود.

۳. لوله‌های پلی‌اتیلن کاروگیت:

این لوله‌ها مناسب فاضلاب در فضای باز هستند. این لوله‌های دو لایه پلاستیکی در برابر مواد شیمیایی مقاوم هستند.

اندازۀ مناسب برای لوله فاضلابی با کاربرد خانگی بین ۵۰ تا ۱۶۰ میلیمتر است و برای مصرف صنعتی و شهری و … می توان از اندازه‌های بزرگتر از ۱۶۰ میلیمتر استفاده کرد.

در لوله‌های پلی‌اتیلن فاضلابی، نوع اتصال باید با توجه به قطر لوله‌ها انتخاب شود. یکی از ویژگی‌های مهم لوله‌های فاضلابی این است که سطح آنها صیقلی بوده و رسوب نمی‌تواند تجمع پیدا کند. برای فاضلاب خانگی استفاده از لوله پلی‌اتیلن بسیار ضروری است زیرا مواد اسیدی و استحمام و … ممکن است خطرناک باشند و باید به روشی ایمن انتقال پیدا کنند.

لوله پلی‌اتیلن در صنعت گازرسانی

از سال‌ها پیش لوله پلی‌اتیلن با چگالی متوسط در صنعت گازرسانی کاربرد داشته است. اتصالات این لوله‌ها در گازرسانی از اتصالات الکتروفیوژن است و دلیل آن ایمنی بالای این شیوه از اتصال است. این لوله‌ها تجهیزات زیادی برای نصب ندارند و مقادیر نشست گاز از این لوله‌ها بسیار کم و ناچیز است. انعطاف‌پذیری بالای این لوله‌ها باعث می‌شود در برابر ضربه‌های احتمالی مقاوم باشند.

البته برای کنترل کیفی لوله‌ پلی‌ اتیلن گازی مجموعه‌ای از آزمون‌های کنترل کیفی مانند آزمون‌های BRT، آزمون‌های PVT و آزمون‌های TT روی این لوله‌ها انجام می‌شود. این لوله‌ها باید چگالی مناسب، انقباض گرمایی کمتر از 3 درصد، استحکام کششی بیشتر از 350 و شاخص جریان مذاب کمتر از یک داشته باشند. معمولا بیشترین لولۀ متداول در مصرف گاز رسانی، لوله پلی اتیلن سایز 25 است.

لوله پلی‌اتیلن آبیاری قطره‌ای

این لوله‌ها جزء پلی‌اتیلن‌های نرم هستند، اندازۀ آنها ۱۶ میلی‌متر است و در صنعت کشاورزی کاربرد دارند. طول عمر لوله‌های مخصوص آبیاری، بالا بوده و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه هستند. لوله‌های پلی‌اتیلن آبیاری در سه نوع چگالی بالا، چگالی پایین و نوار آبیاری پلی‌اتیلن تولید می‌شوند.

لوله‌های با چگالی بالا در حدود ۱۰۰ سال عمر می‌کنند و هم در خطوط اصلی و هم در خطوط فرعی شبکه‌های آبیاری کاربرد دارند. لوله‌های چگالی پایین بین ۱۰ تا ۱۵ سال عمر می‌کنند که این موضوع بستگی به شرایط محیطی آنها و ساختار و مواد اولیه دارد. این لوله‌ها اندازه‌های مختلفی دارند و متناسب با فشار ۲.۵ و ۴ و ۶ بار تولید می‌شوند.

نوار آبیاری پلی‌اتیلن یک لوله نواری‌شکل است که قطره‌چکان سر خود دارد و نصب آن بسیار آسان است. این لوله دارای راندمان بالایی است و یک لوله زیگزاگی کناری و روزنه ورودی آب دارد. با کمک این لوله میتوان به آبیاری زمین‌های کشاورزی، گلخانه‌ها و باغ‌ها پرداخت و کاربرد آن در مناطق بیابانی و خشک بسیار زیاد است. این لوله‌ها در برابر خمیدگی و ضربه مقاوم هستند و برای کشت‌های فصلی بسیار مناسب‌اند. مقاومت بالا در برابر اشعه فرابنفش، خواص کشسانی زیاد، مقاومت در برابر رانش زمین و زمین لرزه و عدم ترکیدگی مخرب از جمله ویژگی‌های مثبت این لولۀ پلی‌اتیلن هستند.

لوله پلی‌اتیلن آب‌رسانی

این لوله‌ها مقاومت مناسبی در برابر خاک و فشار دارند و به همین علت به راحتی دچار نشتی نمی‌شوند. عمر آنها را در حدود 50 سال تخمین می‌زنند و وزن پایین، انعطاف‌پذیری بالا و قابلیت اتصال آسان دارند. این لوله‌ها فاکتور ایمنی مناسب و قابل قبولی دارند که نشان‌دهندۀ کنترل شدن خاصیت ویسکوالاستیک پلی‌اتیلن است. این خاصیت در پلی‌اتیلن سبب می‌شود که این ماده در طی زمان و در دمای معمولی و فشار کم دچار تغییر شکل شود، اما در لوله‌های پلی‌اتیلن آب‌رسانی این ویژگی کنترل شده است. این لوله‌ها را میتوان با در نظر گرفتن فشار کاری و ضخامت آنها به سه دستۀ PE63، PE80 و PE100 تقسیم‌بندی کرد.

نوع PE63 تقریبا منسوخ شده و به دلیل هزینه تولید بالا و ضخامت و وزن زیاد آنها دیگر تولید نمی‌شود. PE80 دارای چگالی بیشتر، ضخامت و وزن کمتر و قیمت کمتری در مقایسه با PE63 منسوخ‌شده هستند. PE100 از مواد با کیفیتی ساخته شده و قابلیت تحمل فشار زیاد و مقاومت در برابر نور خورشید و اشعۀ فرابنفش را دارد و وزن و ضخامت آن بسیار کم است.

لوله پلی‌اتیلن کشاورزی

این لوله‌ها انواع خاصی از لوله‌های پلیمری و یا پلاستیکی هستند که در صنعت کشاورزی و گلخانه‌ها کاربرد دارند. این لوله‌ها در قطرهای مختلف تولید می‌شوند و توان تحمل فشار بالا و پایین آب را دارند. استفاده از لوله پلی‌اتیلن در صنعت کشاورزی دارای مزایای مختلفی مانند عدم اتلاف آب، غیر سمی بودن، استحکام و انعطاف‌پذیری بالا و مقاومت در برابر خوردگی و اشعۀ خورشید است.

این لوله‌ها نشتی ندارند در حالی که سایر لوله‌هایی که در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند مستعد نشتی هستند و آب را هدر می‌دهند. به ویژه در مناطق گرمسیری استفاده از این لوله‌ها باعث صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شود. برای انتخاب لولۀ پلی‌اتیلن کشاورزی میتوان از دو مدل PE80 و PE100 استفاده کرد. مزیت PE80 قیمت کمتر آن است که به دلیل ساختار قدیمی‌تر این مدل است.

برای مصرف کشاورزی از لوله‌های اندازۀ ۱۶ تا ۱۶۰ استفاده می‌شود. لوله ۱۶ میلیمتری بیشترین کاربرد را در صنعت کشاورزی دارد. لوله‌های ۲ اینچی بیشتر برای آبیاری بارانی کاربرد دارند و لوله‌های ۱۲۵ و ۱۶۰ میلیمتری قابل استفاده در خطوط اصلی بوده و به پمپ نصب می‌شوند.

انواع اتصالات لوله پلی‌اتیلن

اتصالات لوله‌های پلی‌اتیلن به یکدیگر به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. در اینجا به چند مورد از معروف‌ترین اتصالات پلی‌اتیلن اشاره می‌کنیم.

اتصال جوشی

در این روش لوله‌های پلی‌اتیلن به صورت جوش لب به لب در حرارت معین و زمان مشخص به هم متصل می‌شوند. لوله‌های پلی‌اتیلنی که به این روش به یکدیگر جوش خورده باشند به لوله‌های پلی‌اتیلن جوشی معروف هستند.

موادی که برای تولید اتصالات جوشی پلی‌اتیلن استفاده می‌شوند دارای ویژگی‌های خاصی از جمله وزن کم، مقاومت در برابر ضربه و فشار، مقاومت در برابر سایش و مواد شیمیایی، اتصال‌پذیری آسان و خاصیت عالی جریان‌پذیری هستند. وزن کم این اتصالات باعث می‌شود تا بارگیری آنها نسبت به سایر انواع اتصالات آسان‌تر باشد. این اتصالات توسط دستگاهی موسوم به جوش پلاستیک انجام می‌شوند.

اتصال الکتروفیوژنی

این روش اتصال، یک روش جوشکاری است که نسبت به سایر روش‌های جوشکاری پلی‌اتیلن، ایمن‌تر بوده و اتصالی محکم و مطمئن به شمار می‌آید. کاربرد اتصالات الکتروفیوژن در اتصال لوله‌های پلی‌اتیلن با چگالی بالا و لوله‌های پلاستیکی حمل‌کننده سیالات است. ویژگی متمایزکنندۀ این اتصالات این است که میتوان جهت لوله‌ها را با آنها تغییر داده و حتی انتهای آنها را مسدود کرد. ضریب اطمینان این اتصالات بسیار بالا است و برای جوشکاری لوله‌های پلی‌اتیلن، خطوط آب و فاضلاب، نفت و گاز مورد استفاده هستند.

تفاوت اتصال الکتروفیوژن با جوشکاری ذوبی حرارتی در روش گرم کردن است. در جوشکاری ذوبی حرارتی از ابزارهای حرارتی برای گرم کردن اتصالات پلی‌اتیلن و سطح لوله استفاده می‌شود اما در روش الکتروفیوژن از طریق یک جریان الکتریکی، حرارت به شکل داخلی ایجاد می‌شود. استحکام جوشی که توسط روش الکتروفیوژن ایجاد می‌شود نیز از روش جوش ذوبی سر به سر بیشتر است.

در این اتصالات، لوله‌ها به راحتی مونتاژ می‌شوند. این روش از ایمنی بالایی برخوردار بوده و مقاومت اتصالی که در این روش ایجاد می‌شود بسیار بالاست. از این روش ایمن در اتصالات خطوط انتقال گاز که ایمنی اهمیت زیادی دارد استفاده می‌شود.

اتصال رزوه‌ای

این اتصالات دارای رزوه در داخل و یا حتی خارج خود هستند و با آچارهای مخصوص به یکدیگر متصل می‌شوند. نصب این اتصالات آسان است و قابلیت نصب مجدد نیز دارند و از استحکام بالایی برخوردار هستند.

اتصال فلنجی

گونۀ دیگری از اتصال پلی‌اتیلنی، اتصال فلنجی است که با کمک آن میتوان لوله‌های پلی‌اتیلن را به تجهیزات فلزی و شیرآلات متصل کرد. قسمت فلنجی این اتصالات از جنس فولاد یا چدن است و رزوه‌هایی برای اتصال به تجهیزات فلزی دارد. یک رابط پلی‌اتیلن نیز در این اتصالات وجود دارد که به لولۀ پلی‌اتیلن وصل می‌شود.

اتصال کوپلینگ

اتصال کوپلینگ دو قسمت داخلی و خارجی دارد. قسمت داخلی از جنس پلی‌اتیلن و قسمت خارجی از جنس پلی‌اتیلن یا فلز است. هر دو قسمت دارای رزوه‌هایی هستند که از رزوه‌های داخلی برای اتصال به لوله‌های پلی‌اتیلن و از رزوه‌های قسمت خارجی برای اتصال به قسمت داخلی استفاده می‌شود. اتصالات کوپلینگ پلی‌اتیلن در سیستم انتقال گاز، سیستم آبیاری، سیستم‌های آبرسانی و فاضلاب و انتقال مواد شیمیایی استفاده می‌شود.

اتصال پیچی

این اتصال نیازی به دستگاه جوش ندارد و در صورتی که اتصال دو لوله آسیب ببیند راحت‌تر می‌توان آن را تعویض و جایگزین کرد. سرعت این اتصال نیز در مقایسه با اتصال جوشی که نیاز به دستگاه مخصوص و گرم کردن دارد بیشتر است. از این شیوۀ اتصال میتوان در سیستم‌های آبیاری استفاده کرد که کوچک و کم فشار هستند.

اتصال تزریقی

مزیت اتصالات تزریقی، یکپارچه بودن آن است و در مقایسه با سایر اتصالات می‌تواند استحکام بیشتری را به وجود بیاورد. برای این کار ابتدا یک قالب تزریقی ساخته شده و سپس مواد پلی‌اتیلنی به داخل قالب تزریق می‌شوند و اتصال موردنظر ما را تولید می‌کنند.

اتصال پلیمری

از این اتصال برای انواع UPVC و CPVC هم استفاده می‌شود. به این اتصالات در برخی شرایط اتصالات غیرفلزی نیز گفته می‌شود. از این اتصالات برای انتقال و جابجایی سیالات اسیدی در پالایشگاه‌ها استفاده می‌شود. همچنین در آبیاری فضاهای سبز نیز میتوان از اتصال پلیمری استفاده کرد.

اتصال با واشر EPDM

EPDM یکی از پرمصرف‌ترین لاستیک‌هاست که که به صورت نوار یا واشر تولید می‌شود. از این واشر در صنعت آب و فاضلاب و آب‌بندی لوله استفاده می‌شود و از هرگونه نشتی سیستم جلوگیری می‌کند. این پلاستیک در مقابل پارگی، فرسودگی و مواد شیمیایی بسیار مقاوم است.

جوش اکستروژنی

از روش جوش اکستروژنی معمولا برای اتصال لوله‌های پلی‌اتیلن دوجداره فاضلابی استفاده می‌شود که اندازۀ بزرگتر از ۸۰۰ میلیمتر دارند. این روش نسبت به سایر روش‌ها زمان‌بر بوده و برای قطرهای کوچک لوله قابل اجرا نیست.

مزیت‌های لوله پلی‌اتیلن

لوله‌های پلی‌اتیلن به دلیل مزایای زیادی که به همراه دارند از جذابیت زیادی برای مصرف‌کنندگان برخوردار هستند و به همین دلیل طرفداران بیشماری دارند. مزایای بی‌شمار و مناسب بودن قیمت لوله پلی‌اتیلن سبب شده تا کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف داشته باشد. از جمله مزایای استفاده از این لوله‌ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. ضریب اصطکاک پایین

ضریب اصطکاک در لوله پلی‌اتیلن پایین است. عامل اصطکاک به معنای از دست رفتن فشار سیال به دلیل تعاملی است که بین لوله و سیال برقرار می‌شود. اگر سطح تماس، جلا یافته باشد ممکن است ضریب اصطکاک از ۱ بیشتر شود زیرا افزایش نیروهای چسبندگی منجر به افزایش اصطکاک خواهد شد.

۲. عدم گرفتگی در اثر تجمع رسوب

این لوله‌ها دچار گرفتگی در اثر تجمع رسوبات نمی‌شوند. یکی از مشکلاتی که در لوله‌های فلزی قدیمی وجود داشت این بود که موادی مانند کربنات سدیم، سولفات کلسیم و سولفات منیزیم باعث می‌شدند تجمع رسوب در لوله افزایش یابد و لوله دچار گرفتگی شود. به ویژه میزان رسوب در لوله‌های آب گرم بسیار بیشتر بود.

تجمع رسوبات در لوله می‌تواند سبب کند شدن جریان آب شده و باعث از دست رفتن حرارت آب تا زمان رسیدن به محل مورد نظر می‌شود. همچنین تجمع رسوب باعث کاهش فشار آب خروجی می‌شود و بر بهداشت و سلامتی نیز تاثیر می‌گذارد. لوله پلی‌اتیلن به دلیل سطح صیقلی خود در برابر خوردگی و رسوب‌گذاری مقاومت بیشتری دارد.

۳. مقاومت بالا در برابر گازها و حلال‌ها

لوله پلی‌اتیلن از مقاومت بالایی در برابر حلال‌ها و گازهای شیمیایی برخوردار است. پلی‌اتیلن رسانایی الکتریکی پایینی دارد و به همین علت در برابر خوردگی‌های الکترولیتی به وجود آمده توسط نمک، اسید و یا قلیا مقاوم است. البته ممکن است برخی از مواد شیمیایی آلی به آرامی و به مرور زمان جذب پلی‌اتیلن شوند و استحکام آن را کاهش دهند.

۴. هزینه‌های اجرایی پایین

هزینه‌های اجرایی نصب لوله‌های پلی‌اتیلن نسبت به لوله‌های فلزی بسیار کمتر است. هزینه‌های اجرایی نسبت به جوش موردنیاز متفاوت است و تعداد جوش‌های مورد نیاز برای هر لوله بر قیمت اجرایی تاثیر می‌گذارد. برخی از جوش‌ها به راحتی انجام می‌شوند و به همین دلیل قیمت و هزینۀ اجرایی آنها نیز کمتر است.

لوله‌های پلی‌اتیلن در برخی مواقع ممکن است نیاز به جوش نداشته باشند. به طور کلی نصب این لوله‌ها نسبت به لوله‌های فلزی بسیار آسان‌تر است و هزینۀ اجرایی کمتری نیز دارند. در کل میتوان گفت که قیمت لوله‌پلی اتیلن از لوله‌های فلزی بسیار کمتر و مقرون به صرفه‌تر است.

۵. عدم نشتی لوله پلی‌اتیلن

سیستم این لوله‌ها نشتی ندارد. این مسئله به ویژه زمانی اهمیت پیدا می‌کند که مادۀ اشتعال‌پذیر از طریق لوله در حال انتقال باشد.

۶. وزن سبک

وزن این لوله‌ها سبک است و در مقایسه با سایر لوله‌ها از وزن مناسبی برخوردار هستند.

۷. خاصیت هیدرولیکی مناسب

خاصیت هیدرولیکی این لوله‌ها بسیار مناسب است. انعطاف‌پذیری عالی این لوله‌ها باعث شده تا بتوان از آنها در مکان‌های تنگ و باریک نیز استفاده کرد. از این لوله‌ها می توان در مکان‌هایی که فواصل طولانی دارند و نیاز به خمیدگی لوله است استفاده نمود.

۸. عدم نیاز به محافظ کاتدی

لوله پلی‌اتیلن نیاز به محافظ کاتدی ندارد. حفاظت کاتدی یعنی با اعمال یک جریان الکتریکی خارجی از خوردگی فلزات جلوگیری شده و یا سرعت آن کاهش پیدا کند. حفاظت کاتدی موثرترین روش برای پیشگیری از خوردگی سطح فلزات است. معمولا سازه‌های فلزی مدفون در زیر آب یا شناور مانند کشتی و تاسیسات دریایی و تجهیزاتی که در زیر دریا نصب می‌شوند نیاز به حفاظت کاتدی دارند تا در مقابل خوردگی مقاوم شوند. لوله پلی‌اتیلن نیازی به محافظ کاتدی ندارد و در برابر خوردگی بسیار مقاوم است.

۹. مقاومت حرارتی بالا

مقاومت حرارتی لوله بسیار بالاست و در برابر تغییرات دمایی و سرما و گرما بسیار مقاوم است. البته به طور کلی مقاومت حرارتی لوله‌ها و اتصالات آنها به جنس بدنۀ آنها وابسته است. لوله‌های پلی‌اتیلن قادر هستند سیالاتی را از خود عبور دهند که دمای آنها بیشتر از دمای محیط است و این موضوع اهمیت انتقال حرارت و مقاومت حرارتی بالای این لوله‌ها را مشخص می‌کند.

انتقال کم گرما از لوله به محیط از گرم شدن محیط نیز جلوگیری می‌کند. هرچه چگالی پلی‌اتیلن به کار رفته در ساخت لوله بیشتر باشد، مقاومت حرارتی لوله نیز بیشتر بوده و از هدر رفتن دمای سیال جلوگیری می‌کند. نوعی از لوله‌های پلی‌اتیلن به نام لوله پلی‌اتیلن دما بالا، گزینۀ بسیار مناسبی از نظر مقاومت حرارتی بالا هستند و در مقابل لوله‌های چدنی و فلزی و گالوانیزه که رسانای خوبی هستند، مقاومت بالایی در برابر انتقال دما دارند. به ویژه اگر قرار است لوله‌کشی در محیطی بسته انجام شود، مقاومت حرارتی لوله اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند.

در مناطق گرمسیری و کویری بسیار مهم است که مقاومت حرارتی لوله بالا باشد و دمای آب شیر همیشه در حد آب آشامیدنی حفظ شود. همچنین مقاومت لوله در برابر نور خورشید و اشعۀ UV نیز مهم است که لوله‌های پلی‌اتیلن این ویژگی را دارند. واکنش شیمیایی بین لوله و نور خورشید باعث آلودگی آب می‌شود و این لوله‌ها در تماس با نور خورشید، واکنش شیمیایی نشان نمی‌دهند. لوله پلی‌اتیلن بهترین محصول برای مناطق گرمسیر و مناطق سرد و کوهستانی است که لوله‌ها در اثر یخ‌زدگی تخریب می‌شوند.

۱۰. قابلیت بازیافت لولۀ پلی‌اتیلن

این لوله‌ها قابلیت بازیافت دارند و به همین دلیل در سطح جهانی بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. گفته می‌شود که بازیافت پلی‌اتیلن یکی از موفق‌ترین بازیافت‌های پلیمر است که به سه صورت شیمیایی و فیزیکی و مکانیکی انجام می‌شود. بازیافت این لوله‌های پلاستیکی می‌تواند به کاهش حجم پسماند پلاستیکی و کاهش تاثیرات منفی آن بر روی آلودگی محیط زیست کمک کند.

روند بازیافت این لوله‌ها شامل چهار مرحلۀ جمع‌آوری، خرد کردن، شستشو، آبکشی و تبدیل به گرانول‌های پلاستیکی جدید است که می‌توانند دوباره در تولید محصولات پلاستیکی جدید مورد استفاده قرار بگیرند. بازیافت این لوله‌ها باعث می‌شود تا نیازی به مصرف منابع نفتی جدید جهت تولید پلاستیک نباشد و همین موضوع روی کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز تاثیرگذار است. بازیافت لوله‌پلی‌اتیلن در مقایسه با تولید پلاستیک جدید می‌تواند از نظر اقتصادی به صرفه‌تر باشد.

۱۱. مقاومت در برابر حمله جوندگان

لوله پلی‌اتیلن در برابر حمله جوندگان بسیار مقاوم است. یکی از مشکلاتی که می‌تواند برای لوله‌ها به وجود بیاید، صدمه دیدن آنها توسط جوندگان مانند موش‌هاست. امروزه این مسئله مدنظر تولیدکنندگان قرار گرفته است و لوله‌های پلی‌اتیلن را طوری می‌سازند و شکل‌دهی می‌کنند که در مقابل حمله جوندگان مقاوم باشند.

یکی دیگر از راه‌حل‌های رفع این مشکل، بهینه‌سازی خاکی است که در اطراف لوله قرار دارد. برای مثال میتوان موانع فیزیکی مانند سنگ ریزه یا توری در اطراف لوله قرار داد. البته افزودن موادی به پلی‌اتیلن برای افزایش مقاومت در برابر این آسیب‌دیدگی، راه‌حل بهتری است.

۱۲. خاصیت جمع‌شوندگی

این لوله‌ها خاصیت جمع‌شوندگی دارند و در اثر انقباض و انبساط در فصل‌های مختلف آسیب نمی‌بینند.

۱۳. نصب آسان

نصب آسان این لوله‌ها هم در عمق زیاد و هم در سطح خاکی از جمله ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد آنهاست. روش‌های متنوعی برای اتصال این لوله‌ها وجود دارد که در شرایط مختلف میتوان از نوع خاصی از اتصال که مناسب آن شرایط باشد استفاده کرد.

۱۴. مقاومت در برابر زمین‌لرزه

یکی از مزایای مهم این لوله‌ها این است که در برابر لرزش و خمش ناشی از حرکت و جابجایی زمین و زمین‌لرزه مقاوم هستند و به همین دلیل می‌توانند خرابی‌ها را کاهش داده و به حداقل برسانند. سالم ماندن تاسیسات لوله‌کشی در زمان وقوع زمین لرزه به ویژه در مناطق زلزله‌خیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. لوله‌های پلی‌اتیلن سنگین رفتار لرزه‌ای مناسبی دارند به ویژه اگر جوش‌های فیوژن داشته باشند.

۱۵. مقاومت در برابر سایش

این لوله‌ها در برابر سایش مقاوم هستند. این موضوع در انتقال محلول‌های گرانولی، دوغابی، خاکستر بادی و زغال‌سنگ اهمیت زیادی دارد. دیوارۀ لولۀ پلی‌اتیلن دارای خاصیت الاستیکی است که در زمان جریان سیال می‌تواند ذرات را از روی سطح دیوارۀ لوله بپراند. این مسئله طول عمر مفید این لوله‌ها را افزایش می‌دهد.

مقایسۀ لوله‌های پلی‌اتیلن و لوله‌های CPVC

از جمله معایب لوله CPVC در مقایسه با لوله پلی‌اتیلن میتوان به این گزینه‌ها اشاره کرد:

  • تحمل دمایی بالاتر لوله CPVC
  • مقاومت بالاتر CPVC در برابر عبور اکسیژن
  • حساسیت بالاتر این لوله نسبت به مواد شیمیایی
  • هزینۀ تولید بالاتر این لوله و مناسب‌تر بودن قیمت لوله پلی‌اتیلن
  • وزن نهایی سنگین‌تر لوله CPVC
  • حمل و نقل و نصب دشوارتر
  • رسوب‌گیری بیشتر لوله CPVC
  • قابلیت انعطاف‌پذیری کمتر
  • فرآیند تولید پیچیده‌تر در مقایسه با پلی‌اتیلن
  • سازگاری کمتر با محیط زیست
  • مقاومت شیمیایی کمتر
  • مقاومت کمتر در مقابل لرزش
  • اشتعال‌پذیری کمتر
  • کمتر بودن استحکام کششی
  • شکنندگی بیشتر
  • مقاومت کمتر در برابر فشار هیدروستاتیک در مقایسه با لوله پلی‌اتیلن و ……

مفهوم SDR در لوله‌های پلی‌اتیلن

یکی از مشخصات فنی و فیزیکی در لوله پلی‌اتیلن، SDR است. شاخص SDR بیانگر نسبت قطر خارجی لوله به ضخامت آن است که به هندسه و ساختمان لوله اشاره دارد. با استفاده از این شاخص میتوان تنش‌های افقی و عمودی وارده بر لوله پلی‌اتیلن را که در هنگام نصب و یا استفاده به آن وارد می‌شود، تعیین کرد. این شاخص با میزان مقاومت لوله رابطۀ معکوس دارد و به معنای آن است که هرچه شاخص SDR برای یک لوله پلی‌اتیلن کمتر باشد، مقاومت لوله در برابر انواع فشار بیشتر است.

بدیهی است که قبل از نصب لوله باید اطمینان حاصل کرد که لوله می‌تواند فشارهای افقی را در هنگام نصب تحمل کند و قابلیت تحمل فشارهای عمودی در حین کار را نیز دارد. لوله‌هایی که ضخامت کمتری دارند، شاخص SDR آنها بالاتر بوده و مقاومت آنها کمتر است. قبل از خرید این لوله‌ها حتما به مشخصات فنی از جمله شاخص SDR توجه کنید تا از میزان تنشی که لوله قادر به تحمل آن است آگاه شوید.

اندازه‌های مختلف لوله پلی‌اتیلن

این لوله‌ها در اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند ولی مهمترین اندازه‌های آنها به شرح زیر است:

  • لوله پلی‌اتیلن ۲۰ میلیمتری (۲.۱ اینچ): این لوله تک جداره است و برای سیستم کشاورزی و آبیاری کاربرد دارد.
  • لوله ۲۵ میلیمتری (۴.۳ اینچ): کاربرد این لوله به دلیل مقاومت و قدرت بالای آن، در انتقال سیالات کم حجم است.
  • لوله ۳۲ میلیمتری (۱ اینچ): این لوله قادر به تحمل فشار ۶ تا ۳۲ اتمسفر بوده و کاربرد آن در کشاورزی و انتقال سیالاتی با دبی کم است.
  • لوله ۴۰ میلیمتری (۱.۵۷ اینچ): این لوله با قابلیت تحمل فشار ۶ اتمسفر در انتقال گاز و آبیاری مزارع کاربرد دارد.
  • لوله ۵۰ میلیمتری (۱۱.۲ اینچ): این لوله با قابلیت تحمل فشار ۳ تا ۵ اتمسفر می‌تواند در مصارف آبیاری استفاده شود.
  • لوله ۶۳ میلیمتری (۲ اینچ): این لوله در صنایع مختلفی مورد استفاده است و فشار ۵ تا ۳۲ اتمسفر را تحمل می‌کند.
  • لوله ۷۵ میلیمتری (۲.۹۵ اینچ): این لوله بیشتر فاضلابی بوده و فشار ۴ تا ۵ اتمسفر را تحمل می‌کند.
  • لوله ۹۰ میلیمتری (۳ اینچ): این لوله به دلیل مقاومت بالای محیطی در انتقال گاز و آب استفاده می‌شود.
  • لوله ۱۱۰ میلیمتری (۴ اینچ): این لوله نیز جزء لوله‌های مورد استفاده در صنعت کشاورزی و آب‌رسانی است.
  • لوله ۱۲۵ میلیمتری (۵ اینچ): انتقال سیالات با دبی متوسط، انتقال آب آشامیدنی و استفاده در صنعت کشاورزی از موارد کاربرد این لوله است.
  • لوله ۱۶۰ میلیمتری (۶ اینچ): سیالات با دبی معمولی می‌توانند توسط این لوله انتقال پیدا کنند.
  • لوله ۲۰۰ میلیمتری (۸ اینچ): این لوله با خاصیت انعطاف‌پذیری بالایی که دارد در سیستم جدید آبیاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • لوله ۲۲۵ میلیمتری (۹ اینچ): این لوله با مقاومت بالای محیطی، در انتقال سیالات و در صنعت کشاورزی کاربرد دارد.
  • لوله ۲۵۰ میلیمتری (۱۰ اینچ): این لوله با قابلیت تحمل فشار ۵ تا ۲۵ اتمسفر، یکی از پرکاربردترین لوله‌ها در انتقال سیالات غیر اسیدی و آب است.
  • لوله ۲۸۰ میلیمتری (۱۱ اینچ): برای فشارهای ضعیف در سیستم آب‌رسانی، سیستم فاضلاب و سیستم آتش‌نشانی می‌توانند از این لوله پلی‌اتیلن استفاده کنند.
  • لوله ۳۱۵ میلیمتری (۱۲ اینچ): این لوله می‌تواند انواع سیالات را انتقال دهد زیرا توان تحمل فشار ۵ تا ۲۵ اتمسفر را دارد.

عوامل موثر بر افزایش طول عمر لوله پلی‌اتیلن

مهمترین عاملی که بر طول عمر این لوله‌ها اثرگذار است، نوع ماده اولیۀ به کار رفته در ساختار لوله است. ماشین‌آلاتی که برای تولید این لوله‌ها استفاده شده‌اند و همچنین افرادی که در این فرآیند دخیل هستند نیز می‌توانند بر طول عمر لوله تاثیر داشته باشند. طبیعی است که افراد متخصص و باتجربه می‌توانند نقش موثرتری در فرآیند تولید داشته باشند.

نوع مصرف لوله بر میزان طول عمر آن تاثیر می‌گذارد و همچنین دمای محیطی نیز از جمله مواردی است که می‌تواند در کاهش و افزایش ماندگاری این محصول تاثیرگذار باشد. میزان فشار وارده بر لوله، تردد ماشین‌ها و شکاف و خراش ایجاد شده در لوله نیز می‌توانند عمر مفید لوله پلی‌اتیلن را کاهش دهند.

برای خرید لوله پلی‌اتیلن به چه نکاتی توجه کنیم؟

برای خرید این لوله‌ها نکات زیر را درنظر داشته باشید:

  • بهتر است اتصال پلی‌اتیلن را نیز از همان مرکزی تهیه کنید که خود لوله را خریداری کرده‌اید. در این صورت مواد اولیه به کار رفته در لوله و اتصال از یک جنس بوده و نقاط ذوب مشابهی دارند و این مسئله باعث قوی‌تر شدن اتصال می‌شود.
  • حتما به نشان استاندارد لوله توجه کنید. تاریخ و شماره خط تولید، نوع مواد اولیه پلی‌اتیلن و سایر موارد باید بر روی لوله درج شده باشد. شما برای آگاه شدن از اطلاعات پایه‌ای پلی‌اتیلن به این موارد نیاز دارید.
  • مراقب باشید که لوله دست دوم را به عنوان لوله نو خریداری نکنید.
  • تاییدیه جهاد کشاورزی، تاییدیه آب و خاک و برگه استاندارد، سه تاییدیه مهم هستند که باید در هنگام خرید به آنها دقت کنید.
  • اگر قصد خرید لوله پلی‌اتیلن گازی را دارید باید لوله موردنظر تاییدیه اداره گاز را داشته باشد.
  • اگر قرار است لوله در انتقال مواد مایع غذایی و آب آشامیدنی استفاده شود باید تاییدیه غذایی داشته باشد و در این تاییدیه عنوان شده باشد که لوله هیچ مواد سمی شیمیایی در ساختار خود ندارد.
  • تاریخ تولید لوله باید روی آن درج شده باشد.
  • مواد سازنده لوله (PE63، PE80 و PE100) باید روی لوله حک شده باشند. PE63 تقریبا منسوخ شده و جزء کم‌مصرف‌ترین مواد اولیه برای ساخت لوله پلی‌اتیلن است.
  • ویژگی‌های ظاهری لوله را با برگه استاندارد مطابقت دهید. سطح داخلی لوله نباید برجسته باشد و حاوی خلل و فرج باشد.

عوامل تاثیرگذار بر قیمت لوله پلی‌اتیلن

چندین سال است که تعیین قیمت لوله پلی‌اتیلن به صورت لحظه‌ای انجام می‌شود. به دلیل نوسان قیمت مواد اولیه و همچنین نبود ثبات در بازار نمیتوان قیمت ثابتی را برای این لوله‌ها مشخص کرد. ولی عوامل مختلفی وجود دارند که بر قیمت لوله پلی‌اتیلن (گازی، کابلی، لوله آبیاری قطره‌ای و …) تاثیر می‌گذارند. برخی از این عوامل به شرح زیر هستند:

  • انواع اندازه‌های مختلف لوله
  • ضخامت لوله پلی‌اتیلن
  • میزان عرضۀ لوله در بازار
  • حجم لوله و وزن آن
  • نوع مواد اولیه و عیار مواد و درجه خلوص آنها
  • میزان تقاضا از سمت مشتریان
  • دستمزد تولیدکننده و هزینه‌های کارخانه
  • هزینۀ حمل و نقل و نصب لوله و اتصالات آن

علاوه بر این موارد باید به نوسانات بازار ارز نیز توجه نمود.

برای اطلاع دقیق از قیمت لوله پلی‌اتیلن با کارشناسان ما در وبگاه رسمی شرکت آبراه بسپار سیال (مرکز پخش لوله و اتصالات آب و گاز) به نشانی https://abrahpipe.com در ارتباط باشید.

سخن پایانی

لوله‌های پلی‌اتیلن با کاربرد گسترده‌ای که دارند توانسته‌اند جایگاه ویژه‌ای در مصارف خانگی و صنعتی پیدا کنند. مزیت‌های غیرقابل انکار و ارزان‌ بودن قیمت لوله پلی‌اتیلن سبب شده تا این لوله‌ها بتوانند جایگزین مناسبی برای لوله‌های فلزی باشند. همانطور که در این مقاله نیز عنوان شد، این لوله‌ها انواع مختلفی دارند که برای کاربردهای متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چنانچه قصد خرید لوله پلی‌اتیلن را دارید حتما به نکات مهمی که مطرح شد توجه کنید و با کارشناسان ما نیز مشورت نمایید. شرکت آبراه بسپار سیال نگاه تخصصی و فنی به این حوزه دارد و با ارائۀ مشاوره‌های فنی می‌تواند نیاز شما را برطرف نماید. برای اطلاعات بیشتر به وبگاه رسمی شرکت آبراه بسپار سیال با نشانی https://abrahpipe.com مراجعه کنید و یا از طریق شبکه‌های اجتماعی با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.



جدول وزن و ضخامت لوله پلی اتیلن

جدول وزن و ضخامت لوله پلی اتیلن
PN25 PN20 PN16 PN12.5 PN10 PN8 PN6 PN5 PN4 PE100
7.4 9 11 13.6 17 21 26 33 41 SDR
0.154 0.133 0.117 20
0.240 0.200 0.171 0.144 25
0.386 0.327 0.356 0.232 0.187 32
0.600 0.509 0.430 0.356 0.295 0.239 0.227 40
0.936 0.788 0.666 0.549 0.453 0.374 0.314 0.287 50
1.47 1.26 1.05 0.873 0.721 0.580 0.494 0.399 0.364 63
2.09 1.76 1.47 1.24 1.02 0.828 0.675 0.551 0.457 75
3.0 2.54 2.12 1.77 1.46 1.18 0.978 0.791 0.643 90
4.49 3.78 3.14 2.62 2.17 1.77 1.43 1.17 0.943 110
5.77 4.84 4.08 3.37 2.76 2.27 1.84 1.51 1.23 125
7.25 6.11 5.08 4.22 3.46 2.83 2.32 1.88 1.54 140
9.44 7.96 6.67 5.50 4.52 3.72 3.04 2.42 2.0 160
11.9 10.1 8.42 6.98 5.71 4.67 3.79 3.07 2.49 180
14.8 12.4 10.4 8.56 7.05 5.78 4.69 3.84 3.05 200
18.6 15.8 13.1 10.9 8.93 7.30 5.89 4.77 3.86 225
23 19.4 16.2 13.4 11.0 8.93 7.30 5.92 4.83 250
28.9 – 38.3 24.3 20.3 16.8 13.7 11.3 9.10 7.40 5.98 280
36.5 30.8 25.6 21.2 17.4 14.2 11.6 9.37 7.52 315
46.3 39.1 32.5 26.9 22.1 18.0 14.6 11.8 9.55 355
58.8 49.6 41.3 34.1 28.0 22.9 18.6 15.1 12.1 400
74.4 62.7 52.3 43.2 35.4 28.9 23.5 19.0 15.3 450
91.8 77.3 64.5 53.3 43.8 35.7 28.9 23.4 19 500
102 84.6 69.4 56.4 45.9 37.1 29.9 630

جدول مشخصات فنی لوله پلی اتیلن که قبل از خرید باید بدانید!

مشخصه مقدار
قطر خارجی (OD) مثلاً 25 میلیمتر
قطر داخلی (ID) مثلاً 20 میلیمتر
ضخامت دیواره مثلاً 2 میلیمتر
فشار کاری مثلاً 10 بار (بر حسب فشار)
دمای کاری مثلاً -30 تا 60 درجه سانتی‌گراد
مواد استاندارد مثلاً ASTM D3350 یا ISO 4427
نوع پلی اتیلن مثلاً HDPE (پلی اتیلن با فشار بالا)
کلاس فشار مثلاً PN16 (بر حسب کلاس فشار)
قطر (Diameter)

لوله پلی اتیلن شامل دو مشخصه قطر خارجی (OD) و قطر داخلی (ID) می باشد.

ضخامت دیواره (Wall Thickness)

ضخامت دیواره لوله پلی اتیلن معمولاً به صورت میلیمتر یا اینچ مشخص می‌شود.

فشار کاری (Operating Pressure)

نشان دهنده حداکثر فشاری است که لوله پلی اتیلن می تواند در هنگام کارکرد عادی تحمل کند.

دمای کاری (Operating Temperature)

محدوده دمایی که لوله پلی اتیلن بتواند به صورت ایمن در آن کار کند.

مواد استاندارد (Material Standard)

استانداردهای مختلفی برای لوله‌های پلی اتیلن وجود دارد، مانند استانداردهای ASTM یا ISO.

نوع پلی اتیلن (Type of Polyethylene)

لوله‌های پلی اتیلن از دو مدل مختلف پلی اتیلن، مانند LDPE (پلی اتیلن با فشار پایین) یا HDPE (پلی اتیلن با فشار بالا) ساخته می شوند.

کلاس فشار (Pressure Class)

برخی از لوله‌ های پلی اتیلن بر اساس کلاس فشار خاصی دسته‌بندی می‌شوند.

کارخانه‌های تولید لوله پلی ‌اتیلن

در این کارخانه‌ها، مواد اولیه مانند پلی‌اتیلن PE80 و HDPE100 با استفاده از دستگاه‌های اکسترودر و تزریق به لوله‌های پلاستیکی تبدیل می‌شوند. این لوله‌ها به دلیل تحمل فشار بالا، به لوله‌های فشار قوی معروف هستند.

آزمایشگاه‌های صنعتی نقش مهمی در این کارخانه‌ها دارند. در این آزمایشگاه‌ها، کیفیت لوله‌ها از نظر نرخ جریان مذاب، درصد وزنی دوده، پراکنش دوده، بازگشت حرارتی، زمان القاء اکسایش و سفتی حلقوی بررسی می‌شود.

علاوه بر این، سوله‌های بزرگ برای انبار کردن محصولات نهایی نیز ضروری هستند. طبق آمار انجمن صنفی تولیدکنندگان لوله پلی‌اتیلن، در حال حاضر 297 کارخانه تولید لوله در کشور ایران فعال هستند.

محصولات لوله پلی اتیلن گروه تولیدی آبراه پایپ

لوله پلی اتیلن سایز ۱۱۰ میلیمتر

لوله پلی اتیلن ۱۱۰ میلیمتر

لوله‌های پلی اتیلن 110 میلیمتر با قطر اسمی 110 میلیمتر، گزینه‌ای مقرون به صرفه و بادوام برای انتقال سیالات در مصارف مختلف از جمله آبرسانی، فاضلاب، آبیاری و زهکشی هستند. این لوله‌ها به دلیل مقاومت در برابر خوردگی، ضربه و اشعه UV، عمر طولانی دارند و به راحتی نصب می‌شوند.

لوله پلی اتیلن 1000 میلیمتر

لوله پلی اتیلن 1000 میلیمتر

لوله‌های پلی اتیلن 1000 میلیمتر با قطر عظیم خود، برای انتقال حجم زیاد آب و فاضلاب در سیستم‌های آبرسانی، زهکشی و فاضلاب صنعتی ایده‌آل هستند. این لوله‌ها به دلیل مقاومت بالا، انعطاف‌پذیری و نصب آسان، در پروژه‌های بزرگ و زیرزمینی به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند.

لوله پلی اتیلن ۱۰ اینچ

لوله پلی اتیلن 10 اینچ

لوله‌های پلی اتیلن 10 اینچ به دلیل انعطاف‌پذیری، مقاومت و نصب آسان، به گزینه‌ای محبوب برای انتقال آب، فاضلاب، گاز و مواد شیمیایی در صنایع مختلف تبدیل شده‌اند. این لوله‌ها در برابر خوردگی و ضربه مقاوم بوده و عمر طولانی دارند. همچنین، به دلیل وزن سبک و انعطاف‌پذیری، نصب آنها آسان و مقرون به صرفه است.

از دیگر مزایای لوله‌های پلی اتیلن 10 اینچ می‌توان به عایق حرارتی بودن و دوستدار محیط زیست بودن آنها اشاره کرد. این لوله‌ها برای مصارف مختلف در ساختمان‌های مسکونی و تجاری، تاسیسات صنعتی، کشاورزی، معادن و پروژه‌های عمرانی ایده‌آل هستند.

لوله پلی اتیلن 1 اینچ

لوله پلی اتیلن 1 اینچ

لوله پلی اتیلن 1 اینچ انتخابی ایده‌آل برای انتقال آب، فاضلاب و گاز در مصارف خانگی، صنعتی و کشاورزی. مزایای این لوله‌ها شامل انعطاف‌پذیری، مقاومت بالا، نصب آسان و عمر طولانی است.

جمع بندی

لوله پلی اتیلن نوعی لوله پرکاربرد از جنس پلاستیک است که به دلیل مزایایی مانند مقاومت بالا، انعطاف پذیری، عمر طولانی و قیمت مناسب، در مصارف مختلفی مانند آبرسانی، فاضلاب، گازرسانی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

برند آبراه پایپ به عنوان یکی از تولید کنندگان برتر لوله های پلی اتیلن در ایران، با ارائه محصولات با کیفیت بالا، قیمت مناسب و خدمات پس از فروش مطلوب، گزینه ای ایده آل برای خرید لوله های پلی اتیلن محسوب می شود.